Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Lex Maria: Kallelse till återbesök uteblev

Medelålders kvinna som har återkommande depressioner och många kontakter med psykiatrisk klinik men också behandlats på hälsocentral får i december 2013 via en vän och arbetskamrat kontakt med psykiatrins jour för hjälp och stöd. Patienten träffade en läkare som bedömde hennes problem som medelsvår depression utan självmordstankar. Uppföljningar gjordes från kliniken med medicinförändringar mot nedstämdhet och sömnproblem. Kvinnan ville inte ha samtalsstöd.

Vid uppföljning i mars 2014 hade depressionen gått tillbaka men sömnbekymren kvarstod. Hon hade svårt att sova utan sömnmedicin. Patienten planerades in för återbesök i augusti men blev aldrig kallad och tog inte heller själv kontakt.

I december tog en medarbetare på Centrum för kvinnofrid kontakt med psykiatriska kliniken för att boka in en ny kontakt. Patienten mådde dåligt, sov illa och hade ingen aptit. Hon hade också minskat ordentligt i vikt. Kvinnan tog själv kontakt med psykjouren för att få hjälp med sömnmedicin och fick recept på den medicin hon tidigare haft och en tid för besök i januari.

På nyårsdagen 2015 hittas patienten död. Hon hade tagit sitt liv med tabletter och alkohol.

Landstinget har efter att ha utrett fallet och tagit fram åtgärder för att förhindra upprepning anmält ärendet till IVO för granskning enligt lex Maria.

Lex Maria är en lag som innebär vissa skyldigheter för landstinget som vårdgivare. Om en patient i hälso- och sjukvården drabbas av eller riskerar allvarlig skada eller sjukdom ska detta anmälas till IVO. Syftet med lagen är att garantera säker vård och god kvalitet. Ett sätt att stärka vården är att lära av de misstag som görs.

En anmälan ska också göras, om en patient i samband med undersökning, vård eller behandling eller inom fyra veckor efter vårdkontakt begått självmord och detta kommit till vårdgivarens kännedom.

Händelser som leder till anmälan har också ett allmänintresse. Därför skickar landstinget också ut ett pressmeddelande i samband med anmälan.

Mer information
Ulf Oscarsson, chefläkare Västerbottens läns landsting, 070-348 15 13.

Vänliga hälsningar
Anja Hansen
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting

Ämnen

Regioner

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige