Pressmeddelande -
Lex Maria: Komplikationer efter galloperation
Mannen hade för många år sedan fått tjocktarmen borttagen på grund av ulcerös kolit, tidigare behandlats för hjärtinfarkt och kärlkramp och behandlades för högt blodtryck. Efter att han insjuknat med en inflammation i bukspottskörteln konstaterades gallsten som gav honom så mycket besvär att han behövde opereras.
Man planerade en titthålsoperation men då ärrvävnad gjorde det svårt att få in kirurgiska instrument fick man göra en öppen galloperation. Efter ingreppet fick mannen mycket ont och flyttades till intensivvårdsavdelning.
När mannens tillstånd försämras görs en röntgenundersökning på misstanke om blödning. Undersökningen visar på en blödning i bukväggen, varför mannen opereras på nytt och blödningen åtgärdas.
Trots intensiv behandling blir han successivt sämre och man beslutar om ytterligare en operation. När man öppnar buken upptäcker man en cirkulatoriskt störd tarm som man tvingas operera bort.
Efter ingreppet blir patienten allt sämre och man beslutar att han ska få så kallad ECMO-behandling vid regionsjukhus. Eftersom han fortsätter att utveckla blodproppar påverkas cirkulationen så illa att man måste amputera hans ena ben.
Kort därefter avlider mannen. Obduktionen visar på en omfattande organsvikt och en uttalad åderförkalkning.
Landstinget har efter att ha utrett fallet och tagit fram åtgärder för att förhindra upprepning anmält ärendet till Inspektionen för vård och omsorg för granskning enligt lex Maria.
Lex Maria är en lag som innebär vissa skyldigheter för landstinget som vårdgivare. Om en patient i hälso- och sjukvården drabbas av eller riskerar allvarlig skada eller sjukdom ska detta anmälas till Inspektionen för vård och omsorg. Syftet med lagen är att garantera säker vård och god kvalitet. Ett sätt att stärka vården är att lära av de misstag som görs.
Händelser som leder till anmälan har också ett allmänintresse. Därför skickar landstinget också ut ett pressmeddelande i samband med anmälan.
För mer information: Chefläkare Ulf Oscarson, Västerbottens läns landsting, telefon 0910-77 18 29 eller 070-348 15 13.
Vänliga hälsningar
Greti Ohlsson
090-785 18 52, 070-518 18 52
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting