Pressmeddelande -
Lex Maria: Magsjuka utvecklades till blodförgiftning
Ung person kommer till akutmottagningen med feber, diarré och viktnedgång en knapp vecka efter att ha kommit hem från utlandet.
Infektionssjukdomar och diarréer efter utlandsresa hänvisas vanligen till infektionsmottagningen, vilket också sker denna gång. Men först ska alltid en bedömning göras på akutmottagningen för att avgöra om patienten är allmänpåverkad eller har ett svårare sjukdomstillstånd som bör akutprioriteras. Den bedömningen görs inte av mottagande personal på akutmottagningen.
Patientens tillstånd försämras mycket snabbt och när hen kommer till infektionsmottagningen är hen så sjuk att intensivvårdsläkare tillkallas. Patienten bedöms ha allvarlig blodförgiftning på grund av tarminfektion och vårdas på intensivvårdsavdelning i flera veckor.
Hade den första bedömningen gjorts efter rutin hade troligen intensivvård påbörjat tidigare. Avsteget bedöms ha utsatt patienten för allvarlig risk.
Patienten klarade sig dock och är nu frisk.
Landstinget har efter att ha utrett fallet och tagit fram åtgärder för att förhindra upprepning anmält ärendet till Inspektionen för vård och omsorg för granskning enligt lex Maria.
Lex Maria är en lag som innebär vissa skyldigheter för landstinget som vårdgivare. Om en patient i hälso- och sjukvården drabbas av eller riskerar allvarlig skada eller sjukdom ska detta anmälas till Inspektionen för vård och omsorg. Syftet med lagen är att garantera säker vård och god kvalitet. Ett sätt att stärka vården är att lära av de misstag som görs.
Händelser som leder till anmälan har också ett allmänintresse. Därför skickar landstinget också ut ett pressmeddelande i samband med anmälan.
Mer information
Solveig Hällgren, chefläkare, Västerbottens läns landsting, 076-805 40 91
Vänliga hälsningar
Anja Hansen
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting