Pressmeddelande -
Lex Maria: Missad infektion blev livshotande
Den unga kvinnan drabbades av en livshotande infektion efter att ha fått en visdomstand borttagen. Allvaret upptäcktes först efter flera akuta besök i vården.
Tanden togs bort på en privat klinik efter akuta besvär. Efter ingreppet drabbades kvinnan av värk och svullnad och hänvisades efter sjukvårdsrådgivning till primärvårdsjouren.
Där bedömde läkare besvären som begynnande infektion och skrev ut antibiotika och smärtstillande medicin. Någon kontakt med jourhavande käkkirurg togs dock inte.
När kvinnan efter några dagar kontaktar den privata vårdgivaren på nytt undersöks hon och får kompletterande antibiotikabehandling. Inte heller denna gång kontaktas jourhavande käkkirurg.
Symptomen blir emellertid värre och efter några dagar remitteras kvinnan akut till käkkirurg. Där konstaterar man att luftvägarna hotas av en allvarlig infektion i munbottnen.
Hon opereras akut, omhändertagandet får god effekt och det livshotande tillståndet hävs. Man konstaterar att konsekvenserna kunnat mildras om infektionen upptäckts och behandlats tidigare.
Landstinget och den privata vårdgivaren har utrett fallet och tagit fram åtgärder för att minska risken för upprepning. Därefter har ärendet anmälts till Inspektionen för vård och omsorg för granskning enligt lex Maria.
Lex Maria är en lag som innebär vissa skyldigheter för landstinget som vårdgivare. Om en patient i hälso- och sjukvården drabbas av eller riskerar allvarlig skada eller sjukdom ska detta anmälas till Inspektionen för vård och omsorg. Syftet med lagen är att garantera säker vård och god kvalitet. Ett sätt att stärka vården är att lära av de misstag som görs.
Händelser som leder till anmälan har också ett allmänintresse. Därför skickar landstinget också ut ett pressmeddelande i samband med anmälan.
För mer information:
Tandvårdsstrateg Ulf Söderström, Västerbottens läns landsting, telefon 070-389 42 40
Vänliga hälsningar
Greti Ohlsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
070-518 18 52