Pressmeddelande -
Lex Maria: Missade bruten arm
Var det oskicklighet att inte redan vid första besöket remittera femåringen till röntgen? Eller var det kommunikationen mellan läkare och förälder som inte fungerade?
Pojken hade halkat och slagit underarmen mot hårt underlag och hans mamma tog honom till hälsocentralen, där de träffade läkare. Denne gjorde ingen fullständig undersökning, utan konstaterade att pojken kunde böja och sträcka armbågen och vrida underarmen. Skadan bedömdes som en stukning. Att skicka pojken till röntgen på jourtid 12 mil bort bedömdes inte nödvändigt. Familjen uppmanades återkomma vid behov.
Efter en knapp vecka sökte pojken på nytt vid hälsocentralen. Röntgen samma dag på närmaste sjukhus visade att ett av underarmsbenen var brutet.
Hälsocentralen har nu sett över sina rutiner och vidtagit åtgärder för att förhindra upprepning. För att utröna om vården brustit i kontakten med patienten har chefläkaren nu anmält ärendet till Socialstyrelsen för granskning enligt lex Maria.
Lex Maria är en lag som innebär vissa skyldigheter för landstinget som vårdgivare. Om en patient i hälso- och sjukvården drabbas av eller riskerar allvarlig skada eller sjukdom ska detta anmälas till Socialstyrelsen. Syftet med lagen är att garantera säker vård och god kvalitet. Ett sätt att stärka vården är att lära av de misstag som görs.
Händelser som leder till anmälan har också ett allmänintresse. Därför skickar landstinget också ut ett pressmeddelande i samband med anmälan.
För mer information:
Chefläkare Dennis Hansson, Västerbottens läns landsting, telefon 0940-155 35 eller 070-669 65 93.
Vänliga hälsningar
Greti Ohlsson
Redaktör
090-785 18 52, 070-518 18 52
Informationsstaben
Västerbottens läns landsting
901 89 Umeå