Pressmeddelande -
Lex Maria: Misstänkt urinvägsinfektion var inre bristning i kroppspulsådern
Var det den ovanliga diagnosen i kombination med kvinnans låga ålder som gjorde att sjukvården inte misstänkte problem med kroppspulsådern? Nu har ärendet anmälts till Socialstyrelsen enligt lex Maria.
Kvinnan kom till akutmottagningen vid sjukhuset för smärtor i övre delen av buken och nedre delen av bröstkorgen. Hon lades in men skrevs ut påföljande dag då smärtorna avtagit. Misstanken var att besvären härrörde från ryggen.
Veckan därpå får hon buksmärtor och uppsöker hälsocentralen, där man bedömer att hon har en njurbäckeninflammation och ger henne antibiotika. Redan dagen därpå kommer hon akut till sjukhus för smärtor i buk och rygg. Också denna gång bedöms besvären komma från urinvägarna och hon rekommenderas att fortsätta antibiotikabehandlingen. Hon erbjuds inläggning, men väljer att åka hem. Två dagar senare uppsöker hon hälsocentralen på nytt. Också denna gång misstänks urinvägsproblem och man planerar för uppföljning. Fyra dagar senare är buksmärtorna så svåra att kvinnan åter åker till sjukhus, där hon denna gång läggs in. Utredningen visar på en inre bristning i stora kroppspulsådern.
Chefläkaren har nu anmält ärendet till Socialstyrelsen för granskning enligt lex Maria.
Lex Maria är en lag som innebär vissa skyldigheter för landstinget som vårdgivare. Om en patient i hälso- och sjukvården drabbas av eller riskerar allvarlig skada eller sjukdom ska detta anmälas till Socialstyrelsen. Syftet med lagen är att garantera säker vård och god kvalitet. Ett sätt att stärka vården är att lära av de misstag som görs.
Händelser som leder till anmälan har också ett allmänintresse. Därför skickar landstinget också ut ett pressmeddelande i samband med anmälan.
För mer information:
Chefläkare Ove Berglund, Västerbottens läns landsting, telefon 090-785 81 00 eller 070-546 11 44.
Vänliga hälsningar
Greti Ohlsson
Redaktör
090-785 18 52, 070-518 18 52
Informationsstaben
Västerbottens läns landsting
901 89 Umeå