Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Lex Maria: Skadade tarmen vid undersökning

Den äldre, multisjuka kvinnan skulle utredas på grund av stark misstanke om en allvarlig tumörsjukdom.

Man gör en så kallad skiktröntgen och hittar då en misstänkt dottertumör i levern. Fortsatta undersökningar med gastroskopi av magsäcken och koloskopi av tjocktarmen visar att hon också har en tumör i tarmen.

Efter koloskopin får kvinnan akut svår smärta i buken. Eftersom tarmperforation är en känd komplikation till undersökningen röntgas kvinnan och skadan bekräftas.

Hon opereras akut och får en stomi. Rehabiliteringen försvåras emellertid av kvinnans nedsatta allmäntillstånd och hon avböjer behandling för cancersjukdomen.

Landstinget har efter att ha utrett fallet och tagit fram åtgärder för att förhindra upprepning anmält ärendet till Inspektionen för vård och omsorg för granskning enligt lex Maria.

Lex Maria är en lag som innebär vissa skyldigheter för landstinget som vårdgivare. Om en patient i hälso- och sjukvården drabbas av eller riskerar allvarlig skada eller sjukdom ska detta anmälas till Inspektionen för vård och omsorg. Syftet med lagen är att garantera säker vård och god kvalitet. Ett sätt att stärka vården är att lära av de misstag som görs.

Händelser som leder till anmälan har också ett allmänintresse. Därför skickar landstinget också ut ett pressmeddelande i samband med anmälan.

För mer information: Chefläkare Maria Thorén Örnberg, Västerbottens läns landsting,
telefon 090-390 00 eller 070-593 83 53

Med vänlig hälsning
Greti Ohlsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
070-518 18 52

 

Ämnen

Regioner


Västerbottens läns landsting bedriver hälso- och sjukvård, tandvård, habilitering och stöd till personer med funktionsnedsättning samt viss utbildning och forskning. Genom ekonomiskt och annat stöd tar landstinget också ansvar för bland annat kultur och kollektivtrafik. Detta tillsammans är grunden för verksamhetsidén "Utveckling för hela Västerbotten – en god hälsa och en bra livsmiljö" och visionen "År 2020 har Västerbotten världens bästa hälsa och världens friskaste befolkning".

Landstinget är länets näst största arbetsgivare med närmare 10 000 anställda. I länet finns tre sjukhus – Norrlands universitetssjukhus, Lycksele lasarett och Skellefteå lasarett - 32 hälsocentraler som drivs av Landstingets primärvård och sju privata hälsocentraler som arbetar på uppdrag av landstinget. Norrlands universitetssjukhus (Nus) i Umeå är regionsjukhus för norra sjukvårdsregionen.

I Västerbotten bor cirka 259 000 människor på en åttondel av Sveriges yta. Länet är landets näst största. 

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige