Pressmeddelande -
Lex Maria: TBC-diagnos fördröjdes
När flyktingfamiljen kom till hälsocentralen för undersökning konstaterade man ett positivt tuberkulinprov hos ett barn.
Positiva prover ska utredas med misstanke om tuberkulos och man planerar därför att undersöka barnet vidare. Att familjen kallas men inte kommer till röntgen följs emellertid inte upp och någon undersökning görs därför inte.
När barnet två år senare kommer till hälsocentralen på nytt upptäcks misstaget. Utredningen som då görs visar att hen lider av en aktiv tuberkulos.
Barnet har behandlats och utretts och någon smittsamhet har inte kunnat konstateras. Smittspårning har heller inte visat att någon smitta har spridits.
Landstinget har utrett fallet och tagit fram åtgärder för att minska risken för upprepning. Därefter har ärendet anmälts till Inspektionen för vård och omsorg för granskning enligt lex Maria.
Lex Maria är en lag som innebär vissa skyldigheter för landstinget som vårdgivare. Om en patient i hälso- och sjukvården drabbas av eller riskerar allvarlig skada eller sjukdom ska detta anmälas till Inspektionen för vård och omsorg. Syftet med lagen är att garantera säker vård och god kvalitet. Ett sätt att stärka vården är att lära av de misstag som görs.
En anmälan ska också göras, om en patient i samband med undersökning, vård eller behandling eller inom fyra veckor efter vårdkontakt begått självmord och detta kommit till vårdgivarens kännedom.
Händelser som leder till anmälan har också ett allmänintresse. Därför skickar landstinget också ut ett pressmeddelande i samband med anmälan.
För mer information: Chefläkare Ove Berglund, Västerbottens läns landsting,
telefon 090-785 81 00, 070-546 11 44.
Vänliga hälsningar
Greti Ohlsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
Telefon: 070-518 18 52