Pressmeddelande -
Lex Maria: Ung man tog sitt liv
Den unge mannen hade vid ett flertal tillfällen hotat att ta sitt liv och hade därför en regelbunden kontakt med psykiatrin. Han hade återkommande depressiva perioder och led också av en personlighetsstörning.
Han avstod ofta från de behandlingsförslag han fick. Följden blev att han i perioder accepterade antidepressiv behandling och i andra perioder avböjde. Av kontakterna framgår att han var extremt impulsstyrd och hade svårt att hantera frustrationer i vardagen. Hoten om att beröva sig livet varierade därför från tid till annan.
Vid några tillfällen lades han in på grund av tablettförgiftning, och han erbjöds också inläggning under perioder då han ville ta sitt liv. Han tackade dock regelmässigt nej och någon grund för tvångsvård bedömdes inte föreligga. Sista året hade han samtalskontakt varannan vecka.
Vid ett planerat besök uteblir han emellertid och hittas senare död. Obduktionen visar på förgiftning med preparat som han inte fått via sjukvården. Mannen har sannolikt tagit sitt liv.
För att klarlägga om vården brustit i kontakten med honom har chefläkaren lämnat ärendet till Socialstyrelsen för granskning enligt lex Maria.
Lex Maria är en lag som innebär vissa skyldigheter för landstinget som vårdgivare. Om en patient i hälso- och sjukvården drabbas av eller riskerar allvarlig skada eller sjukdom ska detta anmälas till Socialstyrelsen. Syftet med lagen är att garantera säker vård och god kvalitet. Ett sätt att stärka vården är att lära av de misstag som görs.
En anmälan ska också göras, om en patient i samband med undersökning, vård eller behandling eller inom fyra veckor efter vårdkontakt begått självmord och detta kommit till vårdgivarens kännedom.
Händelser som leder till anmälan har också ett allmänintresse. Därför skickar landstinget också ut ett pressmeddelande i samband med anmälan.
För mer information:
Chefläkare Ove Berglund, Västerbottens läns landsting, telefon 090-785 81 00 eller 070-546 11 44.