Pressmeddelande -
Lex Maria: Venkateter blev kvar för länge?
Den unge mannen kom akut till ett av länets sjukhus, där det visade sig att han hade en allvarlig tumörsjukdom och blodproppar som komplicerade situationen ytterligare. Han fick behandling och betraktades efter två månader fri från sin tumör.
Tidigt under behandlingen satte man in en s.k. central venkateter. Denna kan lämnas kvar så att man under längre tid kan ge läkemedel direkt i blodet. När behandlingen var över remitterades mannen vidare för att ta bort katetern.
Mannen insjuknar på nytt med ytterligare blodproppar och uttalade besvär av dessa. När katetern till slut tas bort efter nio månader konstaterar man att denna kan ha bidragit till återinsjuknandet.
Med anledning av det inträffade har sjukhuset sett över sina rutiner för hur venkatetrar ska handläggas. Nya, gemensamma rutiner arbetas fram. Chefläkaren har nu anmält ärendet till Socialstyrelsen för granskning enligt lex Maria.
Lex Maria är en lag som innebär vissa skyldigheter för landstinget som vårdgivare. Om en patient i hälso- och sjukvården drabbas av eller riskerar allvarlig skada eller sjukdom ska detta anmälas till Socialstyrelsen. Syftet med lagen är att garantera säker vård och god kvalitet. Ett sätt att stärka vården är att lära av de misstag som görs.
Händelser som leder till anmälan har också ett allmänintresse. Därför skickar landstinget också ut ett pressmeddelande i samband med anmälan.
För mer information: Chefläkare Jan-Gunnar Sjödin, Västerbottens läns landsting, telefon 090-785 74 85 eller 070-348 24 82.
Vänliga hälsningar
Greti Ohlsson
Redaktör
090-785 18 52, 070-518 18 52
Informationsfunktionen
Västerbottens läns landsting
901 89 Umeå