Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Må bra i skiftarbete!

För att medarbetare som arbetar i skift ska må bra i både kropp och själ satsar Västerbottens läns landsting på ett unikt två-årigt forskningsprojekt med målet att förbättra deras levnadsvillkor.

Skiftarbete kan vara slitsamt och påverka sömn och återhämtning, balansen mellan arbete och fritid samt hälsan. Idag saknas kunskap om hur problemen kan förebyggas och hitta åtgärder som både arbetsgivaren och medarbetaren kan göra.

– Det ska vara möjligt att arbeta skift ända fram till pension utan att behöva drabbas av några allvarliga sjukdomar. Det är första gången vi samarbetar med ett landsting på detta sätt och på sikt kan projektet bidra till ett hälsosammare liv för medarbetare i fler landsting och regioner, säger Göran Kecklund som är ansvarig forskare från Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet.

Jämför arbetstidsmodeller

Alla sjuksköterskor, undersköterskor och biomedicinska analytiker som arbetar skift i landstinget har möjlighet att vara med i projektet. Det kommer då att göras en jämförelse mellan olika arbetstidsmodeller och upplevd hälsa och de som väljer att delta besvarar en webbenkät under hösten 2016 samt 2017.

Längre in i projektet kommer några avdelningar, totalt cirka 200 medarbetare, att väljas ut för en interventionsstudie under 12 månader. Deltagarna får utbildning om sömn och livsstil samt återkoppling på sina scheman om vissa ohälsosamma skiftkombinationer har förekommit.

Hitta lösningar

– Vi hoppas att så många som möjligt ska delta i projektet. Det kommer att ge oss ökad kunskap om vad både arbetsgivaren och medarbetarna kan göra för att förebygga besvär med bland annat sömn och hälsa, säger Ulla Olofsson, projektledare i Västerbottens läns landsting.

Forskningsprojektet finansieras av försäkringsbolaget AFA och genomförs av Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet i samarbete med Västerbottens läns landsting och företaget Time Care. Ansvarig forskare är Göran Kecklund från Stressforskningsinstitutet.

I projektet arbetar även Bernt Karlsson, överläkare vid yrkes- och miljömedicin samt Sofia Westerlund, forskningsassistent vid Stressforskningsinstitutet.

Under projektet kommer Göran Kecklund att blogga på www.vll.se om projektet och ge tips på hur man kan förbättra sin sömn och sin hälsa.

Mer information
Ulla Olofsson, ulla.olofsson@vll.se 090-785 71 67
Göran Kecklund, goran.kecklund@su.se 08-553 789 12

Vänliga hälsningar
Annelie Hägglund
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
076-842 70 70

Ämnen

Regioner


Landstingets bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du fler bilder från Västerbottens läns landsting i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige