Gå direkt till innehåll
Många mottagliga för influensavirus – viktigt med vaccination

Pressmeddelande -

Många mottagliga för influensavirus – viktigt med vaccination

Efter förra årets uteblivna influensasäsong väntas fler vara mottagliga för viruset och bli sjuka i år. Därför är årets influensavaccination extra viktig. Den 9 november startar vaccination för personer med ökad risk att bli allvarligt sjuka och de som de bor med.

Vem som helst kan få influensa, men vissa personer har större risk att bli allvarligt sjuka eller att få en följdsjukdom av influensan. De rekommenderas därför att vaccinera sig varje år.

Du rekommenderas vaccination om du:

  • Är 65 år eller äldre 
  • Är gravid efter graviditetsvecka 16, eller tidigare om du också rekommenderas vaccination av annan anledning
  • Är vuxen eller barn över sex månader och något av det här stämmer:
    • Du har en hjärtsjukdom
    • Du har en lungsjukdom
    • Du har diabetes, typ 1 eller typ 2
    • Du har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling 
    • Du har leversvikt eller njursvikt
    • Du är kraftigt överviktig
    • Du har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen
    • Du har flerfunktionshinder
    • Du har andningsproblem, som svårt att hosta eller att få upp slem 

Det är bra om familjemedlemmar till dessa vaccinerar sig och de kommer också att prioriteras från den 9 november. Från och med den 6 december kan övriga vaccinera sig. Vaccinationen är kostnadsfri för dig som riskerar bli allvarligt sjuk om du får influensa. Övriga betalar 250 kronor, det gäller också dig som vaccineras för att skydda någon du bor med.

– Eftersom förra årets influensasäsong uteblev är många extra mottagliga för smitta i år. Risken att smittas ökas också av att de flesta restriktioner som gällde förra året är borta. Människor träffas mer och resandet har ökat. Vaccination är det bästa skyddet mot allvarlig sjukdom som vi kan erbjuda och därför är det viktigt att de som rekommenderas att vaccinera sig gör det, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Alla som rekommenderas vaccination mot influensa, utom gravida, bör också vaccinera sig mot pneumokocker. Från och med den här säsongen är pneumokockvaccination i Västerbottens län kostnadsfri för dig som riskerar att bli allvarligt sjuk.

Så går vaccinationen till

Precis som förra året behöver vaccinationerna ske utan trängsel och risk för smittspridning. Länets hälsocentraler och sjukstugor har därför skapat lösningar som fungerar i respektive verksamhet. Det gör också att vaccinationsförfarandet kan se olika ut på olika ställen. Många erbjuder möjlighet att boka tid för vaccination genom att logga in på 1177.se, andra har drop in-tider. På 1177.se/hitta-vard finns information om hur vaccinationen går till på din hälsocentral. Det går även att vaccinera sig mot influensa på central drop in-vaccination Umeå. Det går inte att ringa 1177 Vårdguiden på telefon för att boka tid eller få information om vaccinationstider på hälsocentralerna.

Du kan också vaccinera dig i samband med annat besök hos vården eller innan du skrivs ut från sjukhus.

Du som hör till en grupp som rekommenderas en tredje dos vaccin mot covid-19 kan ta den samtidigt som influensavaccinationen. Det ska ha gått minst sex månader sedan den andra dosen vaccin mot covid-19.

När du ska vaccinera dig

  • Ta med din legitimation och uppgifter om tidigare vaccinationer.
  • Ta på dig kläder som underlättar för att få din spruta i överarmen. Till exempel en kortärmad tröja.
  • Använd godkänt munskydd.
  • Kom i tid men inte allt för långt i förväg, tidigast 10 minuter innan.
  • Kom inte till mottagningen om du har symtom på covid-19. Då bokar du i stället om din tid.

Undvik smittspridning

Om du får influensa är det vanligt att du plötsligt får hög feber, huvudvärk, muskelvärk, ont i halsen och hosta. Symtomen liknar de vid covid-19 och virusen sprids på ungefär samma sätt. Därför är det viktigt att du följer rekommendationen om att stanna hemma vid symtom. Om du inte är vaccinerad mot covid-19 behöver du även testa dig.

För att minska risken för smittspridning är det viktigt att du tvättar händerna ofta och noggrant. undviker att röra vid dina ögon, din näsa och din mun samt undviker nära fysisk kontakt med personer som du vet är sjuka.

Mer information
Stephan Stenmark
Smittskyddsläkare
Region Västerbotten
090-785 14 00

Presskontakt
Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige