Gå direkt till innehåll
Malå kommun. Fotograf ricke.se
Malå kommun. Fotograf ricke.se

Pressmeddelande -

Malå i projekt om Artificiell Intelligens (AI)

Nu står det klart att Region Västerbotten och Malå kommun inleder projektet RegAI med start i höst. Projektet handlar om att sprida både teoretisk och praktisk kunskap om Artificiell Intelligens (AI) i inlandskommunerna. Syftet är att skapa tillväxt genom framtida införande av AI-tekniker i produkter och tjänster.

– I takt med att AI får större betydelse inom allt fler vetenskapsområden blir kunskap inom AI en viktig kompetens inom många yrken och branscher. RegAI är ett utvecklingsprojekt som ger företag i Västerbottens inland möjlighet att integrera AI i sina verksamheter, vilket är mycket värdefullt inför framtiden, säger Anna Karin Horney, enhetschef utvecklingsavdelningen, Malå kommun.

Projektet startar i september och har näringslivet som målgrupp, men om intresse finns från offentligt anställda eller privatpersoner kommer även de att få delta i mån av plats. De teoretiska momenten fokuserar bland annat på vad införandet av AI-lösningar kan betyda gällande lönsamhet och kompetensbehov medan de tekniska momenten innebär labbar där deltagarna praktiskt får prova på att jobba med programmering. Här ges utrymme för stor flexibilitet eftersom tanken med projektet är att möta deltagarnas specifika behov och intresse.

– Artificiell Intelligens kommer att påverka oss alla, inte minst näringslivet. Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, ser till exempel bristande insikter om AI och brist på kompetens som reella hot mot vår tillväxt. Inlandet är ju lika utsatt för dessa hot som övriga delar av länet och får absolut inte hamna i någon slags ”AI-skugga”, säger Thomas Kvist, projektledare, Region Västerbotten.


Fakta om AI

AI kan kort beskrivas som olika tekniker där man genom att tillföra stora mängder data kan hitta mönster, som sedan används på helt nya indata för att automatiskt dra slutsatser eller göra prognoser. AI-baserade system används exempelvis för att sortera e-post i inkorgen eller översätta text från ett språk till ett annat. Genom AI kan du även:

  • Undvika produktionsstopp och underlätta underhåll av maskiner och produktionsresurser genom AI-stödda prognoser för när underhåll behövs.
  • Upptäcka fel, kvalitetsbrister eller avvikelser från myndigheters regelverk genom att använda foto och video som indata och låta en AI-lösning tolka bilderna.
  • Skapa bättre kundförståelse, efterfrågeprognoser eller kostnadsanalyser genom att låta en AI-lösning analysera stora mängder data inom respektive område. 

Dagens AI-system kan inte ersätta mänsklig intelligens men kan vara ett kraftfullt hjälpmedel som avlastar människor från rutinuppgifter.


För mer information:

Thomas Kvist
Samordnare digitalisering, Region Västerbotten
070-349 76 31, thomas.kvist@regionvasterbotten.se

Anna Karin Horney
Enhetschef, utvecklingsenheten, Malå kommun
0953-140 76, anna-karin.horney@mala.se


Presskontakt:

Cecilia Lindell
Strateg Externa relationer, Region Västerbotten
070-254 57 37, cecilia.lindell@regionvasterbotten.se

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige