Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Med rätt att leka

Att leka är en viktig del i ett barns utveckling, men behovet av lek för barn med rörelsehinder riskerar att glömmas bort. Det vill hjälpmedelskonsulenten Pia Sjölund och hennes kollegor ändra på.

– Lek är en stor del av barns utveckling. När barn utan rörelsehinder kryper gör de det ofta efter leksaker. Barn som inte kan röra sig har inte samma möjlighet, säger hjälpmedelskonsulenten Pia Sjölund.

I snart ett år har hon och hennes kollegor på Hjälpmedel Västerbotten jobbat med ett projekt som ska inspirera och hjälpa barn med rörelsehinder att leka mer. Resultatet är en ny avdelning för barn i den hjälpmedelsutställning som finns i landstingshuset i Umeå. Något som i förlängningen ger barn med rörelsehinder och deras familjer större chanser att få ett rikare liv.

Enkla förändringar

Tillsammans med hjälpmedelsteknikern Hasse Sjöstedt står hon i den nya avdelningen. Leksakerna i utställningen kommer från en vanlig butik, men är modifierade. Där finns en IR-styrd helikopter, en docka som kan tala och en maskin som blåser såpbubblor, plus mycket mer. Leksaker som tidigare har haft små fjärrkontroller och tröga knappar. Med nya, enklare styrsätt kan fler barn ta del av dem.

Pia Sjölund håller i en Lego-robot som fått en ny fjärrkontroll.

– Den här kan syskon eller föräldrar hjälpa att bygga ihop, och så kan barnet med rörelsehinder vara med och styra den efteråt.

Får en annan drivkraft

Tanken är att skapa en inspirerande miljö för barn och deras anhöriga, där barnen själva kan prova på och uppleva lek med hjälp. Barnen stimuleras till lek och anhöriga får tips om hur de med enkla medel kan anpassa hemmet. Ett barn med rörelsenedsättning får chans att leka, byta kanal på tv:n och svara i telefon, precis som andra barn.

– Barn som fått möjlighet att styra sin omgivning på ett annat sätt blir mer självständiga och får en annan drivkraft, förklarar Pia Sjölund.

Projektet är ett samarbete med Landstinget Dalarna och finansieras med pengar från Jimmy Dahlstens fond.

Mer information
Pia Sjölund, hjälpmedelskonsulent
090-785 74 03, pia.sjolund@vll.se

Vänliga hälsningar
Lotta Olovsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
090-785 70 89

Ämnen

Regioner

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige