Gå direkt till innehåll
​Medaljregn över Västerbottens mathantverkare!

Pressmeddelande -

​Medaljregn över Västerbottens mathantverkare!

Under onsdagskvällen avgjordes årets öppna SM i Mathantverk på Högbo Bruk. Arrangemanget är en del av Eldrimners årliga stormöte för Mathantverk och i år hade fler anmälningar än någonsin tidigare kommit in: De 19 jurygrupperna bedömde hela 542 produkter från 182 företag.

Västerbottens deltagare visade att de ligger i framkant i flera olika kategorier inom mathantverk, i synnerhet vad gäller fiskförädling. Eldrimner skriver själva på sin hemsida att ”Västerbotten visade i vanlig ordning att de tillhör eliten av fiskförädlare med totalt tre medaljer.”

Det var Bergmans fisk i Vilhelmina och Västerbottensfisk i Umeå som tog hem medaljer i klassen Fiskförädling.

Flest medaljer gick dock till Västerbotten inom klassen bär-, frukt-och grönsaksförädling. Renées Skafferi kammade hem guldmedaljen inom glögg och dessutom silver för sin hjortronsylt. Tavelsjö Gårdsmusteri blev dubbelt medaljbeströdda i kategorin Övrig dryck tack vare silver för sin blåbärsnektar smaksatt med svartvinbärsblad och en rabarbernektar som belönades med brons.

I klassen Mejeri fick Svedjan ost en välförtjänt silvermedalj i kategorin Pressad ost/ hårdost och följande omdöme från juryn kan läsas i resultatlistan från Eldrimner ”En mycket välgjord ost med välbalanserade smaker, en favorit!”

- Fantastiskt bra arbetat av enastående skickliga mathantverkare som vi alla kan vara glada att vi har i Västerbotten. Region Västerbotten Turism lyfter på hatten för vinnarna och alla andra mathantverkare som gör vårt län ännu mer smakrikt! Säger Amanda Brännström, turismstrateg, Region Västerbotten Turism.

Se hela resultatlistan här

För mer information

Amanda Brännström
Turismstrateg, Region Västerbotten Turism
070-544 57 33
amanda.brannstrom@regionvasterbotten.se

Presskontakt

Olivia Collin
Strateg Externa relationer, Region Västerbotten
073-514 50 66
olivia.collin@regionvasterbotten.se 

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige