Pressmeddelande -
Mellanmålsprojekt på Cancercentrum
Under våren har patienterna vid onkologiska kliniken på Norrlands universitetssjukhus serverats extra goda och näringsrika mellanmål. Syftet har varit att undersöka om tilltalande mellanmål ökar matlusten och aptiten hos cancersjuka.
– Våra patienter har ofta svårt att äta tillräckligt och därför är mellanmålen otroligt viktiga, säger Stina Selberg, dietist.
I rollen som dietister på Cancercentrum på Norrlands universitetssjukhus i Umeå möter Karin Byström och Stina Selberg ofta patienter som har svårt att äta tillräckligt.
– När man har cancer kan lusten till mat förändras och för många är det svårt att äta som vanligt, förklarar Karin Byström och Stina Selberg.
Hösten 2012 såddes därför fröet till ett matprojekt på avdelningen. Syftet med projektet var att hitta nya sätt och metoder för att hjälpa patienterna.
Populär persikodryck
Under våren har patienterna serverats bland annat hemlagade energidrinkar, marängsviss, ris à la malta och mixad persika toppad med vispad grädde, blåbär och vanilj.
Det tionde mellanmålet under projektet bestod av en persikodryck gjord på mjölk, gräddglass, persikohalvor och hallonsylt. Till den serverades smörgåssnittar med olika pålägg.
– Dryck går oftast enklare att få ned än fast föda, det blir också extra trevligt när den serveras i fina glas, säger Stina Selberg.
– Mellanmålen väcker nyfikenhet hos patienterna, och främst drinkarna har varit väldigt populära, berättar Karin Byström.
Och persikodrycken är inget undantag.
– Den smakade väldigt bra och var ganska mild. När man är lite känslig för smaker är det bra att ingen av smakerna tar över för mycket, säger en av patienterna vid onkologiska kliniken.
Långt arbete för ökad nöjdhet
Mellanmålssatsningen är en del i ett större matprojekt på Cancercentrum som startade hösten 2012. Som en del i projektet frågade Karin Byström ett hundratal patienter vad de tycker om sjukhusmaten.
– En tredjedel svarade att de var väldigt missnöjda och då framför allt med lunch- och middagsmaten. Det handlade bland annat om att patienterna inte var nöjda med smaken eller att de tyckte att portionerna var för stora, säger Karin Byström.
För att komma tillrätta med problemet fick dietistgruppen resurser att anställa en extra dietist tio timmar i veckan under våren 2014. Tillsammans började dietisterna och undersköterskorna, som turas om med att bemanna köket, att spåna fram idéer för att öka nöjdheten hos patienterna. Det var så mellanmålssatsningen startade. Men gruppen har också genomfört fler förbättringar.
– Vi har utökat sortimentet av smårätter och skapat tydligare menyer för att visa att det även finns mindre rätter att välja bland. Vi har också ökat utbudet av näringsdrycker och gjort det lättare för patienter att själva hämta dem i en speciell kyl, säger Karin Byström.
Hoppas på fortsättning
Persikodrycken och smörgåssnittarna fick avrunda matprojektet, men tanken är att projektet ska fortsätta i någon form även till hösten.
– Vi har 48 vårdplatser och de som vårdas här är bland de patienter som mår allra sämst. Drömmen vore att få mer resurser till att fortsätta utveckla maten och för att öka nöjdheten och näringsintaget hos våra patienter, säger Karin Byström.
För mer information
Karin Byström, legitimerad dietist vid Cancercentrum på Norrlands universitetssjukhus, Västerbottens läns landsting
090-785 05 09
Stina Selberg, legitimerad dietist vid Cancercentrum på Norrlands universitetssjukhus, Västerbottens läns landsting
090-785 26 46
Vänliga hälsningar
Tina Jonsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
090-785 70 89, 070-675 70 89