Pressmeddelande -
Mikroprojekt om strålsäkerhet
Nyligen beviljades det första projektet inom landstingets innovationssatsning Innovation+. Det beviljade projektet ska arbeta fram ett IT-stöd för att sammanställa och analysera hur strålning används, samt övervaka funktion på utrustningar i radiologisk verksamhet.
I början av nästa år kommer nya lagkrav på kvalitetssäkring vid radiologisk verksamhet från Strålsäkerhetsmyndigheten. Dessa nya krav innebär att alla stråldoser till patienter ska kunna sammanställas och analyseras för att optimera användningen av röntgenutrustning ur ett strål- och patientsäkerhetsperspektiv.Detta är något som i många fall inte är möjligt idag då det ställer stora krav på verksamheter att samla in, bearbeta och analysera stora mängder med information.
Nu beviljas ett projekt inom Västerbottens läns landsting finansiering för att utveckla IT-stöd som möter upp detta lagkrav. Projektet är det första mikroprojektet inom landstingets innovationssatsning Innovation+. Syftet med mikroprojekten är att fler ska våga satsa på sina idéer, och Innovation+ bidrar genom att köpa loss arbetstid för arbete med projekten.
– Vårt mål med dessa mikroprojekt är att få fler att satsa på sina idéer och gå hela vägen från projekt till företag. På så sätt blir fler idéer till nytta inom vård och omsorg samtidigt som vi skapar arbetstillfällen i Västerbotten, vilket bidrar till en positiv utveckling för hela regionen, säger Sara Nilsson som är projektkoordinator på Innovation+.
Internationell efterfrågan
Det beviljade mikroprojektet drivs av Jonas Andersson, Jan Axelsson och Josef Lundman som är fysiker vid Centrum för medicinsk teknik och strålningsfysik, Norrlands universitetssjukhus, och Institutionen för strålningsvetenskaper, Umeå universitet. De ser själva stor potential i IT-stödet, REMbox:
– Alla vårdgivare i Sverige som bedriver radiologisk verksamhet med joniserande strålning behöver en lösning på kvalitetssäkring av radiologisk verksamhet för att uppfylla kommande krav från Strålsäkerhetsmyndigheten. Det omfattar allt från funktion på utrustningar, stråldoser och patientflöden. Hela EU berörs av dessa krav inom cirka ett år, säger Jonas Andersson, sjukhusfysiker vid CMTS
Grunden till de nya kraven från Strålsäkerhetsmyndigheten är ett EU-direktiv vilket omfattar samtliga medlemsstater.
– Det finns därför en stor efterfrågan på en sådan lösning som vi utvecklar, och vi är tacksamma för att arbeta i en verksamhet som satsar på att lösa komplicerade problem genom digitalisering, säger Jonas Andersson.
Projektet tilldelas en ekonomisk avlastning för 20 arbetsdagar.
Innovation + är ett samverkansprojekt mellan Västerbottens läns andsting, Umeå universitet och länets kommuner som finansieras av regionala utvecklingsfonden. Läs mer: www.vll.se/innovation-plus
Mer information: Jonas Andersson, sjukhusfysiker, 070-3774232
Vänliga hälsningar
Sally Carlsson Cloodt
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
Ämnen
Regioner
Landstingets mediabank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial från Västerbottens läns landsting i vår mediabank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum