Pressmeddelande -
Miljoner till forskning om flexiblare ambulanssjukvård
Akutsjukvården Västerbotten får 3,6 miljoner i anslag från Vinnova och regionförbunden i norr för att leda ett innovationsprojekt och skapa förutsättningar för en effektivare och mer jämlik ambulanssjukvård.
Den prehospitala vården, det vill säga ambulans- och helikoptersjukvård, måste ständigt anpassa sig till nya förutsättningar med till exempel en åldrande befolkning, urbanisering, stängningar av vårdavdelningar och tekniska innovationer.
Vad händer om jouren förflyttas eller en avdelning stängs ett antal veckor under sommaren på ett av länets lasarett? Ett beslut inom den slutna vården kan påverka den prehospitala sjukvården på ett oväntat sätt.
Nyttja resurserna
Idag saknas verktyg för att fördela resurserna och ta hänsyn till framtida kända förändringar, något som projektet hoppas kunna ändra på.
– Vi vill ta fram en fungerande prototyp som gör det möjligt att fatta transparenta beslut och nyttja resurserna inom ambulanssjukvården så effektivt som möjligt, säger Britt-Marie Nordström, projektledare vid Akutsjukvården Västerbotten.
Smidigt verktyg
Målet med projektet Prehospital resursoptimering är att medborgare ska få en bättre tillgänglighet till ambulans- och helikoptersjukvård. Projektet bygger på att genom statistik av larmdata från SOS Alarm utveckla metoder för att jämföra ambulanstillgången.
– Utmaningen är att ta fram ett verktyg som är smidigt och enkelt och som kommer att användas av beslutsfattare inom prehospital sjukvård. Att kunna se hur resurserna påverkas i en framtid med olika förändringar vore optimalt, säger Britt-Marie Nordström.
Fakta:
Projektet koordineras av Västerbottens läns landsting och har en totalbudget på drygt 16 miljoner kronor. Alla fyra landsting och regioner i norr deltar, SOS Alarm samt Umeå universitet. 8 miljoner kronor finansieras av Vinnova och 3,6 miljoner kronor av regionförbunden i norra Sverige.
För mer information:
Britt-Marie Nordström, projektledare, Västerbottens läns landsting
090-785 11 83, brittmarie.nordstrom@vll.se
Patrik Rydén, vetenskaplig ledare, Umeå universitet
090-786 95 62, patrik.ryden@umu.se
Hälsningar
Jan Alfredsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
Ämnen
Regioner
Landstingets mediabank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial från Västerbottens läns landsting i vår mediabank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum