Pressmeddelande -
Minskad övertid inom vården i Region Västerbotten
Övertidsarbete inom vården har länge varit en het fråga. I Västerbotten ser vi en positiv utveckling, sjukvårdspersonalens övertid har minskat stadigt sedan 2022.
– Övertidsarbete är en viktig och stor fråga. Under vårens konflikt med Vårdförbundet så kom frågan verkligen upp på bordet. Vi ser att vi har mindre övertid i Region Västerbotten nu jämfört med tidigare, och det är otroligt glädjande, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Elisabeth Karlsson.
Övertiden i Region Västerbotten har generellt minskat efter 2022. I en jämförelse mellan 2024 och 2023 så har övertiden minskat med nästan 12 procent – då är vårens konfliktmånader exkluderade i beräkningen.
Vid en jämförelse mellan 2022 och 2024 så har övertiden samma period Inom Vårdförbundets yrkesgrupper minskat med något mer än 22 procent.
Inom fackförbundet Kommunals yrkesgrupper har övertiden minskat med nästan 7 procent.
Mätningsperioder skiljer sig åt
Sveriges kommuner och regioner, SKR, släppte i fredags statistik som visar på att Region Västerbotten däremot ökat i övertid. I den mätningen jämfördes Q1 under 2023 och Q1 under 2024.
– Det är lite olyckligt att man tittar på just Q1 för där har vi en liten ökning i februari, men om man tittar på helheten och över en längre tid så minskar vi och det är vi stolta över, säger Elisabeth Karlsson.
Med övertid menas tid som överskrider den ordinarie arbetstiden eller aktivt arbete under jourtiden för dig som arbetar heltid.
– Att inte ha övertid inom en organisation som bedriver vård är nog i stort omöjligt – men vårt mål som arbetsgivare är att vara tydliga vad som gäller och att vårt mål är att ha så lite övertid som möjligt, säger Elisabeth Karlsson.
Arbetar aktivt mot övertid
Region Västerbotten arbetar aktivt för att minska övertiden och framför allt ser vi stora minskningar av övertiden inom Vårdförbundets yrkesgrupper på akutmottagningen i Umeå, Barn och ungdomscentrum, Kirurgcentrum, Kirurgiskt centrum södra Lappland, Centrum för anestesi, operation och intensivvård, ambulanssjukvården och laboratoriemedicin.
– Åtgärder för att undvika för mycket övertid kan handla om att se över scheman - exempelvis genom att förlägga ordinarie arbetstid i stället för jour eller beredskap, fördela övertid jämnt mellan medarbetare, samarbeta över klinikgränserna och använda timvikarier, säger Elisabeth Karlsson.
Mer information
Elisabeth Karlsson
Hälso- och sjukvårdsdirektör
Region Västerbotten
070-570 27 07
Presskontakt
Gabriella Bandling
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-049 46 53
Ämnen
Regioner
Bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken