Gå direkt till innehåll
Möt Mias terapihundar Rudolf och Pippi på bup i Skellefteå

Pressmeddelande -

Möt Mias terapihundar Rudolf och Pippi på bup i Skellefteå

Nu kan barn och unga få hjälp av fyrbenta terapeuter på barn- och ungdomspsykiatrin i Skellefteå. I maj månad togs nämligen beslut om att införa terapihundar som en del i behandlingen. Hundarna Rudolf och Pippi är färdigutbildade och jobbar tillsammans med fysioterapeuten Mia Grönlund Forsgren.
– Det har varit väldigt positiv respons från patienter och vårdnadshavare. Det har varit några som varit besvikna och frågat ”Var är den där hunden? Jag vill också träffa den”, säger Mia Grönlund Forsgren med ett skratt.

Idén till att börja utbildning med terapihund fick Mia Grönlund Forsgren när hon köpte sin första hund Rudolf för sju år sen. Hunduppfödaren som sålde Rudolf hade själv utbildat terapihundar och jobbar på bup i Falun.

”Ultimata stället”

När Mia Grönlund Forsgren senare sökte jobb på bup i Skellefteå så pratades hon med sin chef redan på arbetsintervjun hur hundarna skulle kunna bli en del i hennes roll som fysioterapeut.

– Jag kände att det här skulle vara det ultimata stället att jobba med terapihund. Det skulle ge så mycket i verksamheten.

Hundpraktik

Inför sommaren i ifjol togs beslutet att inleda ett arbete med att införa terapihundar som en del i behandlingen på bup i Skellefteå. Under hösten gick Mia Grönlund Forsgren och treåriga hunden Pippi en ny utbildning som var särskilt inriktad mot bup.

Från januari har Pippi gjort hundpraktik och träffat barn, unga och vårdnadshavare på bup i Skellefteå. Det har gjorts lämplighetsprov för att se hur Pippi fungerar med människor som hon inte har träffat förut och om hon kan vara socialt tillgänglig. Under praktiken utvärderas också om hundarna kan lämnas ensamma på kontoret och hur de fungerar i en miljö där det är mycket ljud och intryck. Efter utbildningen diplomeras hund och förare tillsammans som ekipage, vilket innebär att de är legitimerade att genomföra terapi tillsammans.

Drygt 50 patientbesök

I maj togs beslutet att införa terapihundar på mottagningen och sedan dess jobbar Pippi och Rudolf där. De har nu genomfört drygt 50 patientbesök sedan i januari.

Hundarna har bland annat gjort det lättare för patienter att vilja komma dit. De har också haft god effekt i traumabehandling och med patienter med ätstörningsproblematik.

– Personer med ätstörningsproblematik har kunnat flytta fokus från sin kropp. Det har blivit mer avspänt, de har hittat mer kraft i sin röst när de pratar och de har haft större kroppsrörelser.

Hundarna har också visat på god effekt under en traumabehandling.

– Pippi har bidragit med att funnits nära när man ska prata om det allra svåraste. Vilket har hjälpt den här personen att berätta vidare och hoppa mellan den inre och den yttre världen

Mer information
Mia Grönlund Forsgren
Fysioterapeut / Terapihundsförare bup Skellefteå
Region Västerbotten
070-268 11 46

Presskontakt
Daniel Marklund
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
076-100 34 07

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige