Gå direkt till innehåll

Ämnen: Mental hälsa

Kerstin Eliasson, verksamhetschef på barn- och ungdomspsykiatrin i Region Västerbotten.

Respektfullt bemötande inom den psykiatriska vården i Västerbotten

Den senaste nationella patientenkäten har undersökt hur patienter upplever den psykiatriska vården, både barn- och ungdomspsykiatrin och den psykiatri som vänder sig till vuxna. De flesta patienterna inom psykiatrin i Region Västerbotten upplever att de får en bra vård och ett gott bemötande. Bäst resultat har barn- och ungdomspsykiatrin i Lycksele och öppenvården för vuxna i Skellefteå.

Lex Maria: Försökte ta sitt liv

Ambulans tillkallades tre gånger efter att en person försökt ta sitt liv. Det var inte förrän efter den tredje gången som personen fick vård.

Sanna Valijani Sjödin och Mikaela Pallin.

Regionen erbjuder stöd till småbarnsföräldrar

Region Västerbotten erbjuder nu en digital föräldrautbildning till småbarnsföräldrar. Den riktar sig till föräldrar med barn i åldern cirka tre till fem år som önskar stöd för att bättre hantera vardagen tillsammans med barnet.

Möt Mias terapihundar Rudolf och Pippi på bup i Skellefteå

Möt Mias terapihundar Rudolf och Pippi på bup i Skellefteå

Nu kan barn och unga få hjälp av fyrbenta terapeuter på barn- och ungdomspsykiatrin i Skellefteå. I maj månad togs nämligen beslut om att införa terapihundar som en del i behandlingen. Hundarna Rudolf och Pippi är färdigutbildade och jobbar tillsammans med fysioterapeuten Mia Grönlund Forsgren.

Stressrehab har hjälpt västerbottningar i två decennier

Stressrehabilitering i Västerbotten firar 20 år. Sedan verksamheten startade så bedömer, behandlar och rehabiliterar de personer med utmattningssyndrom, med syfte att återställa bästa möjliga hälsa, funktion och arbetsförmåga.

Regionstyrelsens ordförande Peter Olofsson förklarar det nya huset invigt tillsammans med verksamhetscheferna för psykiatriska kliniken och barn- och ungdomspsykiatrin Marina Uppenberg och Kerstin Eliasson. Foto: Malin Emilsson Nilsson

Jättesatsning på samlad psykiatrisk vård

Under fredagen invigdes den 33 000 kvadratmeter stora byggnaden vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå där barn- och ungdomspsykiatrin flyttar in tillsammans med vuxenpsykiatrin. Byggnaden rymmer både slutenvård med inneliggande patienter och öppenvård med mottagningar.

Vinnaren utsedd i Folktandvårdens tävling Tandhajpen

Vinnaren utsedd i Folktandvårdens tävling Tandhajpen

Folktandvården i Västerbotten lägger ett stort fokus på att förbättra munhälsan hos barn och ungdomar och med att hitta nya arbetssätt för att lyckas med detta. Tävlingen Tandhajpen, som riktar sig till elever i årskurs fyra i Västerbotten, är deras senaste initiativ och tänkt att bli ett återkommande event. Idag utsågs vinnaren bland 45 inskickade bidrag där kreativiteten har varit hög.

Skellefteå lasarett återgår till normalläge

Vid stabsmöte klockan 17:00 beslutade den lokala särskilda sjukvårdsledningen vid Skellefteå lasarett att avveckla stabsläget som inleddes under fredagseftermiddagen.

Ullakarin Nyberg, Lina Liman och Lisbeth Pipping medverkar i Psykeveckan i Umeå v. 45

Psykeveckan i Umeå 2020

1500 självmord per år är 1500 för många. Den 2-8 november anordnas Psykeveckan i Umeå där Suicide Zero, som en av deltagarna, berättar om hur man kan arbeta preventivt för att minska självmorden. Psykeveckan i Umeå är en kostnadsfri konferens med målet att öka förståelsen och kunskapen om psykisk ohälsa. Den hålls för 16:e året i rad – i år helt digitalt.

Lex Maria: Ung flicka tog sitt liv

Den tonåriga flickan hade kroppsliga besvär i form av huvudvärk, illamående, trötthet och dålig aptit. Hennes mamma kontaktade hälsocentralen och flickan fick en tid hos läkare. Vid undersökningen framkom inga onormala förhållanden, varken kroppsligt eller psykiskt. Proverna som togs visade normala värden, och läkaren gav henne därför enbart allmänna råd kring kost och motion.

Samma efter

Pressinbjudan: Seminarium om utveckling av vård och omsorg för personer med psykiska funktionshinder

På uppdrag av landstingsstyrelsen och i samråd med länets kommuner genomförs en översyn av vård- och omsorgsinsatserna till personer med psykiska funktionshinder. Syftet är att belysa hur personer med psykiska funktionshinder får sina behov av vård-, omsorgs- och andra stödinsatser tillgodosedda. Insatserna ska anpassas efter personens behov och samordnas mellan huvudmännen.

Psykiatripriset i Skellefteå

Årets psykiatripris i Skellefteå, som delas ut ikväll, tilldelas: Karin Johansson som under cirka tio års tid outtröttligt och med stort engagemang haft en bibelstudiegrupp i Anderstorps kyrka Dorota Lindström som på ett unikt sätt fått fram glädjen i sång och musik Anders Pettersson och Robert Umerkajeff som i egenskap av studiecirkelledare lyft fram livsstilens betydelse i det dagliga li

Media inbjuds till seminariet ”Psykisk ohälsa och stigma”

Tid: Onsdag den 7 november klockan 13:00–c:a 16:00 Plats: Filmstaden, Umeå Journalistik har betydelse i samhället på flera sätt: som utbudet i massmedierna, som verksamhet och process i vilket utbudet skapas och som påverkan på individ och samhälle. Medier har många skäl att skildra samhällets insatser till människor med psykiska sjukdomar och funktionshinder. Förändringar i organisationen

Psykeveckan 2007 visar på möjligheter i livet

Under vecka 45, 5–11 november, anordnas psykeveckan i länet, då allmänheten får möjlighet att ta del av många intressanta ämnen och föreläsningar som berör såväl gammal som ung, kvinna som man. Journalisters bevakning av psykiatri är en av programpunkterna i både Umeå och Skellefteå. I Skellefteå hamnar psykiatrisamordnaren Anders Milton i heta stolen för att ge svar på ”varför det blev som det

Media hälsas välkomna till en presslunch inför den 4:e nationella konferensen "Att möta de osynliga barnen"

Tid: Tisdag den 17 april 2007 klockan 12.00 Plats: Stockholm, Norra Latin, sal 252 Att ens förälder får en psykos eller en svår depression innebär ofrånkomligt att livet i hemmet drastiskt förändras. Kanske blir det aldrig mera detsamma. - Med konferensen ”Att möta de osynliga barnen” vill vi sprida den kunskap som finns om hur man kan hjälpa barn till föräldrar med allvarliga psykiska prob

Lyckad satsning på Gästhuset

Under två dagar har Nina Frohm och Claes-Göran Stefansson från Socialstyrelsen besökt Västerbotten för att träffa psykiatrins länskontaktpersoner inom norra regionen samt för att närmare studera några av de projekt som fått pengar från den så kallade Miltonsatsningen. Psykiatriska kliniken i Skellefteå har varit huvudansvarig för satsningen på Gästhuset. Gästhuset öppnade den 1 november 2005 o

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige