Pressmeddelande -
Möt ”Trappojken” – Nu ska de omtalade lasarettstrapporna få nytt liv
I videon möter du ”Trappojken” i den vackra trappan och får följa med i dess resa mot ett nytt liv.
Huvudtrapporna i dåvarande Skellefteå lasarett var omtalade för sin skönhet, trappsteg i marmor som kombinerades med smidda trappräcken.. För Torbjörn ”Trappojken” Hedlund, tidigare överläkare på Skellefteå lasarett och numera författare har den haft stor betydelse genom livet. Han sprang i den redan som en liten pojke. Därefter blev det många steg i den under de 16 år han arbetade på Skellefteå lasarett.
Han debuterade som författare med självbiografiska dokumentärromanen Marmortrappan, anspelat på just den trappen. Nu har husen jämnats med marken och trappan är ett minne blott.
– Den är så vacker. Den skulle ha bevarats på något sätt, sa Torbjörn Hedlund innan rivningen.
Räddningen kom
Parallellt med arbetet med en ny vårdbyggnad i Skellefteå pågår byggprojektet ACE, Artic Center of Energy, på Campusområdet i Skellefteå. Där planeras för en ny byggnad som ska bli ett kompetenscenter för samhällselektrifiering. Huset ska byggas utifrån högt ställda miljökrav. En nyckel för att lyckas med ambitionerna är att i så stor utsträckning som möjligt använda återbrukat material.
– Vi tog fasta på den här fantastiska kalkstenstrappan till Skellefteås nya landmärke, Sanna Orellano, processledare för det nya ACE-huset.
Även material som lampor, handfat, speglar, toalettstolar och armaturer har räddats för återbruk till det nya byggprojektet. Fönster från lasarettet ska gå igenom en process för att sedan utgöra en så stor del som möjligt av fasadfönstren på ACE-huset.
– Vi lever i en värld där allting går väldigt, väldigt fort. Men vi börjar ändå se ett värde i att inte bara slänga saker, säger Sofia Viklund som arbetar på plats med att ha hand om återbruket.
Region Västerbotten har själv arbetat aktivt återbruk under rivningen. De möbler och inventarier som gått att rädda från byggnaderna har flyttats till andra delar på sjukhuset.
Fel lutning på trappen
Både räcket och trappstegen ska återanvändas vilket kräver en betydande arbetsinsats. Kalkstenen från trappstegen ska gjutas om till nya golv och arkitekterna har fått kämpa med utformandet av trappen då trappräckena har fel lutning.
– Vi måste ha en smed som höjer upp räcket för att passa dagens standard. Vi tror också att vi kommer bygga ihop räcken så vi får en längre trapp, säger Sofia Viklund.
Det finns tankar på att det ska gå att kunna ta del av var materialet kommer ifrån med någon form av tekniklösning. Då skulle besökarna kunna få höra berättelsen om ”Trappojken”.
– Jag tycker det är läckert att det gjuts ner och återanvänds. Jag kommer alltid att minnas den här trappen, säger Torbjörn Hedlund.
Presskontakt
Daniel Marklund
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
076-100 34 07
Ämnen
Regioner
Bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken