Gå direkt till innehåll
Nationell högspecialiserad vård för systemisk amyloidos tilldelas Norrlands universitetssjukhus

Pressmeddelande -

Nationell högspecialiserad vård för systemisk amyloidos tilldelas Norrlands universitetssjukhus

Region Västerbotten och Norrlands universitetssjukhus får som en av tre enheter i landet tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård för systemisk amyloidos, där bland annat Skelleftesjukan ingår.

– Det känns jättebra. Vi har hållit på med det här länge och har lång tradition och kunskap inom området. Vi har varit med och förändrat behandlingsmöjligheterna radikalt under de senaste 20 åren vad gäller Skelleftesjukan, berättar Jonas Wixner, överläkare och biträdande verksamhetschef på Medicincentrum vid Norrlands universitetssjukhus.

Nationell högspecialiserad vård är vård som är komplex eller sällan förekommande. Det är offentligt finansierad vård som bedrivs vid som mest fem enheter i landet och där bara några få vårdgivare kan uppfylla kraven på kompetens, tillgänglighet och arbete i multidisciplinära och multiprofessionella team.

Det är Socialstyrelsen som tar beslut om definition av nationell högspecialiserad vård och antal enheter som ska få utföra vården. Nu är det alltså officiellt att Medicincentrum på Norrlands universitetssjukhus är huvudansvarig för systemisk amyloidos. Behandling och vård görs i ett nära samarbete med bland annat Hjärtcentrum, laboratoriemedicin, Cancercentrum och Neuro- huvud- halscentrum.

Ärftlig transtyretinamyloidos – Skelleftesjukan

Amyloidoscentrum vid Norrlands universitetssjukhus har sedan 1980-talet behandlat patienter som har transtyretinamyloidos. Här har man gått i fronten för den revolutionerande utvecklingen av forskning och behandling kring den ärftliga formen av sjukdomen, Skelleftesjukan.

– Den första patienten identifierades i Umeå på 1960-talet. Sjukdomen blir inte vanligare men upptäcks i allt större utsträckning. Idag finns ungefär 400 patienter i Sverige och 8 000 bär på anlaget men alla blir dock inte sjuka. I Västerbotten finns ungefär 150 till 200 patienter. Vi har ett bra samarbete med andra kliniker och att vi nu fått tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård på Medicincentrum känns otroligt glädjande, säger Jonas Wixner.

Fler nationella uppdrag sedan tidigare

Norrlands universitetssjukhus har sedan tidigare nationellt uppdrag att bedriva vård för behandling av skador på plexus brachialis, vård vid förvärvade ryggmärgsskador, primär skleroserande cholangit och sällsynta lungsjukdomar hos barn.

– Att Norrlands universitetssjukhus utsetts till ett av tre sjukhus i landet dit denna verksamhet koncentreras är av stor betydelse. Vi har all anledning att vara stolta över den framstående verksamhet vi har utvecklat i Region Västerbotten, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa.

Socialstyrelsens sida om systemisk amyloidos.

1177.se om Skelleftesjukan.

Mer information

Jonas Wixner
Överläkare och biträdande verksamhetschef Medicincentrum
Region Västerbotten
070- 645 56 24

Presskontakt
Gabriella Bandling
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073- 049 46 53


Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige