Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nationell satsning för framtidens strålbehandling

Tuffare mot tumören, snällare mot patienten! Med magnetkameran som verktyg förverkligar projektet Skonsam strålbehandling visionen om en cancerbehandling som är anpassad efter individen.

Den 9–10 juni markerar startskottet för den nationella satsningen Skonsam strålbehandling. Då samlas Sveriges universitetssjukhus och ledande strålterapiföretag i Sundsvall för att dra upp riktlinjerna för de kommande tre åren. Tillsammans ska de utveckla framtidens strålbehandling med hjälp av MR, magnetresonanstomografi.

Utgångspunkten är att allt fler kommer att leva med en botad cancersjukdom. För att patienten ska få ett vitalt liv får inte behandlingen i sig ge invalidiserande skador.

– Genom att integrera moderna bildtekniker med strålbehandling kan vi bättre lokalisera tumörer, stråla med högre precision – och tidigt se hur tumören svarar på behandlingen, säger projektledare Mikael Karlsson, professor i radiofysik vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

– Det är vanligt att vissa delar av en tumör är mer resistent och kräver extra hög dos. Med bra funktionell bildteknik kan vi leverera extra stråldos just där och samtidigt undvika att stråla andra organ, fortsätter han.

MR är en icke strålande bildteknik som, menar man, har den bästa potentialen att avgränsa tumören. Men för att kunna använda konceptet fullt ut krävs nya metoder, ny teknik och ny programvara.

Internationell konkurrenskraft
Satsningen ligger i tiden. Strålterapiföretagen har lyft fram integrering av MR som en framgångsfaktor i den internationella konkurrensen. De flesta svenska universitetssjukhus har idag MR-skanners inom strålterapin – och fler inköp planeras. Behovet av metoder för att nyttja tekniken på bästa sätt är därmed starkt.

Idag genomförs strålbehandling som regel med stöd av CT, bildgivande datortomografi. Ansatsen är att kunna ersätta CT med MR för all strålbehandling.

– Vi siktar på ett paradigmskifte. Med innovativa MR-metoder skapar vi en individanpassad cancerbehandling som både ger bättre bot och mindre skadliga biverkningar, säger Mikael Karlsson.

Kickoff för Skonsam strålbehandling hålls på Hotell Södra Berget i Sundsvall 9 juni 12.00 – 10 juni 14.00.

Fotnot: Skonsam strålbehandling är ett treårigt nationellt projekt med stöd från Vinnova. Arbetet ska ge internationellt konkurrenskraftiga innovationer inom bildstyrd strålbehandling mot cancer. Bakom satsningen står Sveriges universitetssjukhus i samarbete med akademin och ledande strålterapiföretag.

Mer information:
Mikael Karlsson, huvudprojektledare
070-647 48 86, mikael.karlsson@radfys.umu.se

Simon Lindgren, administrativ projektledare
070-284 55 45, simon.lindgren@regionvasterbotten.se

 

Vänliga hälsningar
Greti Ohlsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
070-518 18 52


Ämnen

Regioner


 

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige