Gå direkt till innehåll
Anneli Holst, regional donationsansvarig sjuksköterska i norra sjukvårdsregionen, och Monika Långström, donationsansvarig sjuksköterska på intensivvårdsavdelning Umeå vid Norrlands universitetssjukhus, var två av de som höll i utbildningen.
Anneli Holst, regional donationsansvarig sjuksköterska i norra sjukvårdsregionen, och Monika Långström, donationsansvarig sjuksköterska på intensivvårdsavdelning Umeå vid Norrlands universitetssjukhus, var två av de som höll i utbildningen.

Pressmeddelande -

Nationell utbildning i Umeå om organdonation

För första gången har en nationell utbildning kring organ- och vävnadsdonation hållits i Umeå. Syftet är att sprida kunskapen om donation så att fler liv i slutändan kan räddas.
Deltagare var personal som arbetar med anestesi, operation och intensivvård från hela landet. Nu planeras för fler utbildningar.

Kunskapen som finns på Norrlands universitetssjukhus kring donation sprids i landet. För första gången i norra sjukvårdsregionen har en nationell utbildning hållits kring organ- och vävnadsdonation. Totalt deltog 28 personer från hela landet. Deltagarna kom så långt som från Helsingborg i söder till Gällivare i norr.

– Vi vill öka kunskapen om donation så att vi inte missar en möjlig donator. Donation ligger i vårt uppdrag och är en naturlig del av intensivvården. Livräddande insatser går först men när det inte längre är möjligt kan en donator rädda en annan persons liv, säger Anneli Holst, regional donationsansvarig sjuksköterska i norra sjukvårdsregionen.

    Hon höll utbildningen tillsammans med Magnus Almeling, regional och lokal donationsansvarig läkare, samt donationsansvariga sjuksköterskorna Monika Långström och Frida Pärsson.

    Område som ständigt utvecklas
    För bara några år sedan kunde organ bara doneras efter en svår hjärnskada, DBD-metoden som står för donation after brain death. Men sedan 2018 kan även donation göras om personens hjärta stannat och blodcirkulationen upphört. Den så kallades DCD-processen.
    Men behovet för organdonationer är betydligt större än tillgången. Patienter som står på väntelistan kan i värsta fall hinna avlida innan det finns möjlighet att genomföra en transplantation. Det är därför viktigt att alla som önskar donera ska få möjligheten att göra det utifrån de två olika metoderna.

    – Det är också en händelse som inte sker så ofta. Under 2023 hade vi på Norrlands universitetssjukhus 11 donatorer. För andra sjukhus är det mer sällan. Det är viktigt att alla som önskar donera ska få möjligheten att göra det. Det är därför sådana här utbildningar är så viktiga. Att nödvändig kunskap finns hos personalen, säger Monika Långström, donationsansvarig sjuksköterska på Intensivvårdsavdelning Umeå vid Norrlands universitetssjukhus.

      Fler utbildningar planeras
      Förutom workshops fick deltagarna en tydlig inblick i vad donationer innebär för olika människor. De fick träffa både en närstående till någon som var donator och hur hen upplevde situationen samt en mottagare av ett organ.

      – Vi har fått väldigt fin feedback från deltagarna. Jag tror de uppskattar att vi alla som höll i den även arbetar kliniskt. Vi vet hur det är att jobba nära patienter och närstående. Redan nu håller vi på att planera för att hålla i denna utbildning även nästa år, säger Anneli Holst.

        Utbildningen hölls i samarbete med Vävnadsrådet, som arbetar på uppdrag av Sveriges kommuner och regioner med stöd till sjukvården från donation till transplantation.

        Mer information
        Anneli Holst
        Regional donationsansvarig sjuksköterska i norra sjukvårdsregionen.
        073-062 01 72

        Monika Långström
        Donationsansvarig sjuksköterska
        Intensivvårdsavdelning Umeå vid Norrlands universitetssjukhus.
        090-785 30 00 samt 070-637 49 02

        Presskontakt
        Madelene Holmgren
        Kommunikationsstaben
        madelene.holmgren@regionvasterbotten.se
        090-785 72 26.

        Ämnen

        Regioner


        Bildbank

        Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

        Kontakter

        Gabriella Bandling

        Gabriella Bandling

        Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
        Thomas Jonsson

        Thomas Jonsson

        Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
        Petra Olgarsson

        Petra Olgarsson

        Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
        Daniel Marklund

        Daniel Marklund

        Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
        Thomas Hartman

        Thomas Hartman

        Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

        Jessica Larsson Svanlund

        Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
        Anja Hansen Knutsson

        Anja Hansen Knutsson

        Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

        Region Västerbotten

        Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

        Region Västerbotten

        Regionens hus, Köksvägen 11
        90189 Umeå
        Sverige