Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nöjda patienter i primärvården

Patienter som besöker länets hälsocentraler upplever att bemötandet är bra, att de blir lyssnade till och får svar på sina frågor på ett bra sätt. Men det finns utrymme för förbättringar. Det framgår av Nationell Patientenkät som regelbundet följer hur patienterna upplever kvalitén vid besök i primärvården.

Drygt 7 200 personer som i september 2013 besökte läkare på en hälsocentral i länet erbjöds besvara enkäten om hur de upplevde besöket. Liksom vid tidigare undersökningar är patienterna generellt sett mycket nöjda med bemötandet. De har högt förtroende för läkaren och skulle i hög utsträckning rekommendera den mottagning som de besökte.

Nationell Patientenkät är ett samlingsnamn för återkommande undersökningar av hur patienterna upplever kvalitet inom hälso- och sjukvården. Undersökningen hösten 2013 var den femte mätningen inom primärvården i länet.

– Enkätsvaren är ett mycket viktigt instrument för att kunna utveckla länets primärvård. Vi är glada att många patienter tagit sig tid att fylla i enkäterna, säger landstingsdirektör Anders Sylvan.

Resultaten varierar mellan hälsocentralerna. De områden som i tidigare mätningar visat sig vara förbättringsområden återkommer och följer även ett nationellt mönster. Det handlar bland annat om information om läkemedelsbiverkningar och vilka signaler på ett försämrat tillstånd man ska vara uppmärksam på. Män uppger i något högre utsträckning än kvinnor att de fått frågor om läkemedelsanvändning och att de har fått information om eventuella läkemedelsbiverkningar.

Nu analyserar hälsocentralerna resultaten och genomför förbättringar utifrån patienternas perspektiv. Ett annat arbete handlar om att försöka få fler att svara på enkäten i kommande undersökningar.

Resultatet av undersökningen presenteras på SKL:s webbplats för Nationell Patientenkät som nås via npe.skl.se. Där finns det nu även möjlighet att titta på skillnader mellan könen, liksom skillnader över tid.

Fakta:
Syftet med Nationell Patientenkät är att hälso- och sjukvården ska få ett underlag för att utveckla och förbättra vården utifrån ett patientperspektiv. Den är även ett underlag för jämförelser, ledning och styrning, samt information till medborgare och patienter.

Första undersökningen inom primärvården genomfördes hösten 2009. Därefter har undersökningen genomförts 2011 och 2013. Västerbottens läns landsting har även deltagit i så kallade mellanårsundersökningar 2010 och 2012. Undersökningar genomförs även inom den specialiserade vården.

Svarsfrekvensen vid denna mätning var 53 procent för riket och 56 procent för Västerbottens län. Nationellt sett gick enkäten ut till cirka 265 000 personer som gjort ett läkarbesök på en vårdcentral eller motsvarande i september månad 2013. Drygt 138 000 patienter besvarade enkäten.

För mer information, kontakta:

Anders Sylvan, landstingsdirektör, 090-785 72 50 eller 072-702 72 50

Göran Hugosson, utredare, 090-785 73 63 eller 070-670 27 95

 

Vänliga hälsningar,
Anja Hansen
Kommunikationsstaben

Ämnen

Regioner

Kontakter

Presskontakter vecka 52 och vecka 1

Presskontakter vecka 52 och vecka 1

Presskontakt Klicka här för kontaktuppgifter
Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige