Gå direkt till innehåll
Norrlands universitetssjukhus har kommit på första plats som Sveriges bästa sjukhus tre gånger.
Norrlands universitetssjukhus har kommit på första plats som Sveriges bästa sjukhus tre gånger.

Pressmeddelande -

​Norrlands universitetssjukhus bäst i landet för tredje gången!

För tredje gången heter Sveriges bästa sjukhus Norrlands universitetssjukhus! När tidningen Dagens Medicin rankar landets bästa universitetssjukhus väger den medicinska kvaliteten tyngst.

Norrlands universitetssjukhus, Nus, placerar sig för tredje gången på första plats bland landets universitetssjukhus efter att Dagens Medicin bedömt nära 150 indikatorer. Inom den i särklass tyngsta kategorin, medicinsk kvalitet, utmärker sig Nus som etta på områdena cancervård och ljumskbråcksoperationer.

Men minst lika viktigt är att även patienterna anser att sjukhuset är bäst!

Samverkan är nyckeln

Norrlands universitetssjukhus har de sex gånger som Dagens Medicin gjort rankingen, tävlat med Linköping i toppen. 2013 och 2016 kom Nus först, övriga år har Linköping rankats som etta. Även denna gång var det knappt – men till Umeås fördel.

– Fantastiskt glädjande, det är medarbetarnas insatser på alla tre sjukhus i länet som ger oss ännu en första plats. Det är med en långsiktig satsning på utveckling och samverkan i länet, i norra regionen och nationellt som vi lyckas hålla hög kvalitet på den högspecialiserade sjukhusvården. Vi försöker också förbättra tillgängligheten vilket är en stor utmaning med den generationsväxling som pågår inom alla yrkesgrupper, säger landstingets hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Sundberg.

                           Ann-Christin Sundberg

Omfattande jämförelse

Bakom utmärkelsen ligger Dagens Medicins gedigna jämförelse, där de har bedömt och rankat de sju sjukhusen utifrån tusentals uppgifter från Öppna jämförelser, patientenkäter och andra mätningar dit vården själv rapporterat sina resultat.

Viktiga faktorer är hur sjukhuset klarar sin ekonomi, vårdgaranti, patientenkäter, väntetider på akuten, vårdplatssituation, förekomst av trycksår och hur personalen följer kläd- och hygienrutiner. Här står att läsa att sjukhuset ligger på 2:a plats vad gäller tillgänglighet, på 3:e för trycksår och på 4:e när det gäller ekonomin.

Men det är naturligtvis kvaliteten i vården som är viktigast.

Ständig utveckling

Cancercentrums verksamhetschef Elisabeth O Karlsson är stolt och glad över utmärkelsen.

                           Elisabeth O Karlsson

– Vår långa tradition av teamarbete och systematiska förbättringar har lagt grunden till de goda resultaten. Vi ska fortsätta skapa bra processer, minska onödig väntan och vara tillgängliga för patienter och anhöriga i samarbete med sjukhus i länet och i regionen. Arbetsmiljön är också viktig. Om medarbetarna trivs bidrar det till bra resultat.

I delkategorin cancervård väger de kirurgiska parametrarna tungt. Torbjörn Myrnäs, verksamhetschef på Kirurgcentrum, är också han glad och stolt över att Kirurgcentrum är delaktig på flera sätt.

                           Torbjörn Myrnäs

– Extra roligt är resultatet inom ljumskbråckskirurgin där vi ser resultatet av samarbetet i länet. Att koncentrera ingreppen till Lycksele lasarett där man infört gruppmottagning är ett lysande exempel på välfungerande lösningar i sjukvården, säger Torbjörn Myrnäs.

Prisutdelning klockan 12

Medier hälsas välkomna att delta i prisutdelningen där det finns möjlighet träffa och intervjua verksamhetsföreträdare. Den går också att följa live på landstingets Facebooksida samt vllplay.

Tid: Onsdag den 17 januari klockan 12.00

Plats: Restaurang Kristallen, Södra entrén, Norrlands universitetssjukhus

Deltagare: Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Sundberg tar emot utmärkelsen av Dagens Medicins redaktionschef Katarina Ekspong. Deltar gör också Torbjörn Myrnäs, Elisabeth Olofsson Karlsson samt representanter för landstingets ledning, tjänstemän och politiker.

Mer information: Ann-Christin Sundberg, hälso- och sjukvårdsdirektör, telefon 070-514 45 32
Elisabeth O Karlsson, verksamhetschef Cancercentrum, telefon 070-570 27 07
Torbjörn Myrnäs, verksamhetschef, Kirurgcentrum, telefon 070-366 85 46

Högupplösta bilder på de citerade personerna bifogas.

Hälsning
Jan Alfredsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
070-177 70 03

Ämnen

Regioner


Landstingets mediabank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial från Västerbottens läns landsting i vår mediabank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige