Pressmeddelande -
Norrlands universitetssjukhus har Sveriges modernaste helikopterflygplats
Idag invigdes den nya helikopterflygplatsen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Det är den första anläggningen i världen som anpassats för vinterförhållanden och efter höga miljökrav. Dessutom har den större kapacitet och högre flygsäkerhet, möjliggör fler alternativa inflygningsrutter och minskad bullernivå för omgivningen.
– Helikopterplattan är oerhört viktig för Norrlands universitetssjukhus och ingår i ett system tillsammans med ambulansflyg och vägtransporter som backar upp varandra. Att vi har kunnat landa på sjukhuset under så många år har styrkt vår roll som ett sjukhus med beredskap för svåra mediciniska fall och trauman, där kort transporttid för patienten är avgörande, säger Anders Sylvan, landstingsdirektör.
Säkrare flygplats
Det är i grunden behovet av att kunna utveckla och bygga ut sjukhusområdet i Umeå som drivit på projektet att bygga en ny helikopterflygplats på Nus, 50 meter ovan mark, en betydligt högre placering än den gamla helikopterplattan. Den nya placeringen är möjlig tack vare ny teknik och en konstruktion gjord helt i aluminium med en belastningsgrad som aktuella byggnaden klarar.
– Det finns många fördelar och vinster med den nya anläggningen, säger Björn Sandström, flygplats- och säkerhetschef vid Nus. Inte minst blir det säkrare och lättare att landa för helikoptrarna. De slipper den förrädiska turbulensen som kunnat uppstå mellan huskropparna vid den gamla plattan och kan dessutom välja mellan fler inflygningsrutter än vad som var möjligt tidigare.
Han nämner också att bullerstörningarna blir mindre för omgivningen tack vare den höga placeringen och val av inflygningsrutter som inte har omedelbar närhet till flerbostadshus i området. Dessutom ökar kapaciteten. Nu kan alla helikoptermodeller upp till tolv ton vid behov landa på Nus.
Vinteranpassad och miljövänlig
– Det jag är mest stolt över är att vi på Norrlands universitetssjukhus har den första helikopterflygplatsen i världen som är anpassad för vinterförhållanden och som är utrustad med en helt miljövänlig brandskyddsteknik som fått godkänt enligt de höga säkerhetskrav som ställs av Transportstyrelsen, säger Björn Sandström.
Under vintertid hålls anläggningen ren från snö och is via totalt 5,2 kilometer av vätskeburna värmeslingor som är inbyggda i plattan. Kring brandsäkerheten är det är en enkel men genial lösning som det Holländska företaget Bayards Aluminium Constructies levererat. En metod som hittills endast använts inom offshoreindustrin.
– Om en brand uppstår kan den släckas helt utan miljöfarligt skum. Landningsplatsen har dubbla golv, där den övre delen är perforerad så att brandfarlig eller brinnande vätska kan rinna igenom och självsläckas, samtidigt som vatten dimma automatiskt sprids över plattan. Det är en framtidsinriktad lösning vi satsat på, som också väckt uppmärksamhet inom flyg- och helikopterbranschen, säger Björn Sandström.
Den nya helikopterplattan ligger på plan 14 av sjukhuset. Ett ankomsttorn med personalutrymmen har byggts upp invid plattan. Via hiss transporteras sedan patienterna ned till vårdlokalerna.
Fakta
Sedan 1995 bedriver Västerbottens läns landsting ambulanshelikoptertrafik på helikopterflygplatsen vid Norrlands universitetssjukhus med ca 400 landningar per år. Den gamla helikopterplattan placerades på det då nybyggda huset 2B, där akutmottagning och intensivvårdsavdelning ligger.
Den ursprungliga tanken var redan då att den skulle byggas på intilliggande byggnad 2-4, som är sjukhusets högsta punkt, fast det gick inte att genomföra på grund av dåtidens flygregler. Dessutom skulle plattan bli alldeles för tung för huskroppen.
Den gamla helikopterplattan är en enorm betongkonstruktion på 38 meter i diameter som väger ca 1 500 ton och klarar en tyngd på 10 ton. Den nya helikopterplattan väger drygt 60 ton, är 23 meter i diameter och klarar en tyngd på 12 ton. Den extra kapaciteten gör att Sjöräddningens samt Försvarsmaktens största helikoptrar kommer att kunna landa vid behov.
- Placeringen är 50 meter över markytan.
- Tillverkare är Bayards Aluminium Constructies B.V. i Holland
- Helikopterplattan är godkänd för helikoptrar med en max startvikt av 12 000 kg.
- Helikopterplattan har ett unikt integrerat bandbekämpningssystem som fungerar helt utan släckning med miljöfarligt skum.
- Totalt 5,2 kilometer av vätskeburna värmeslingor finns i plattan för att hålla den ren från is och snö.
- Plattan består av aluminium som är monterad enbart med bultar, helt utan svetsfogar. Totalt 950 meter aluminiumplank och 17 000 dräneringshål.
- Vid montering har 9 000 nitar, 13 500 bultar och muttrar samt 21 350 brickor nyttjats.
Se film om helikopterflygplatsen
Mer information
Björn Sandström, flygplats- och säkerhetschef vid Nus, 070-347 11 11.
___________________________________________________________________________
Thomas Jonsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
Ämnen
Regioner
Landstingets mediabank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial från Västerbottens läns landsting i vår mediabank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum