Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Norrlandstingen satsar 2,3 miljoner kronor på klinisk forskning

14 olika kliniska forskningsprojekt inom de fyra norrlandstingen får dela på totalt 2,3 miljoner kronor under nästa år, 2013. Till detta kommer även 100 000 kronor ur Folke Lithners fond för klinisk diabetesforskning i Norrland.

Beslutet om fördelningen av pengarna, inom ramen för anslaget Visare Norr, har i dag, onsdag, redovisats för Norrlandstingens regionförbunds förbundsdirektion.

62 miljoner kronor sedan 1986

De fyra Norrlandstingen - Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten - har sedan 1986 fördelat drygt 62 miljoner kronor till klinisk forskning i de fyra norrlandslänen.

Fler än 900  forskningsprojekt har under åren fått pengar från anslaget Visare norr som är en förkortning av Vårdforskning I SAmverkan REgionalt i NORR.

Årliga anslag från respektive landsting till FoU- och så kallade spetsprojekt ger tillsammans ytterligare omkring 25 miljoner kronor till forskningen.

Visare norr-anslaget ska stimulera till forskning i samverkan mellan anställda i de fyra norrlandstingen, Umeå universitet, Luleå Tekniska universitet samt Mittuniversitetet.

Det är forskningsprojekt med klinisk och annan verksamhetsanknuten inriktning som ska prioriteras. Ett viktigt inslag i bedömningen är nyttan för patienterna. Flera nationella bedömningar visar att svensk klinisk forskning måste stödjas och vidareutvecklas för att bibehålla en hög internationell standard. Starka nätverk och kreativa forskarmiljöer är avgörande.

Erfarenheterna av vårdforskningen, genom Visare norr, är positiva. Utformningen stimulerar till ökad forskningssamverkan över landstingsgränserna i regionen. Samverkan skapar bredare underlag för forskningen och större kompetens.

För projektåret 2013 har de fyra norrlandstingen ställt 2,3 miljoner kr till förfogande. Till det kommer 100 000 kr från Folke Lithners fond för klinisk diabetesforskning i Norrland.

14 beviljade forskningsprojekt

För 2013 hade 39 projekt ansökt om forskningspengar. Av dessa har 14 projekt beviljats pengar.

Två av projekten får dela på 100 000 kr ur Folke Lithners fond för klinisk diabetesforskning i Norrland.

Av projektledarna är fyra kvinnor och tio män.

Ansökningarna har bedömts av en särskild prioriteringskommitté med företrädare för landstingen och de tre regionuniversiteten. Beslut om fördelning har tagits av regionförbundets Forsknings- och utbildningsråd (FoUU-rådet).

Bedömarna konstaterar att kvalitén på forskningsprojekten genomgående är hög och att betydligt fler projekt skulle ha varit väl kvalificerade för forskningspengar, om mer medel funnits att fördela.

Beslutet om fördelningen av anslagen för 2013 har redovisats för förbundsdirektionen vid dagens sammanträde.

De enskilda beviljade projekten finns uppräknade i den bifogade sammanställningen.

Ytterligare information om forskningsanslaget Visare norr finns på Norrlandstingens webbplats.

Mer information om de beviljade forskningsprojekten lämnas av forskningscheferna i respektive landsting:

- Norrbotten:  Karin Zingmark, 070-347 46 85
- Västerbotten: Jack Lysholm, 070-333 07 36
- Jämtland: Göran Larsson, 070-293 50 44
- Västernorrland: Jonas Appelberg, 070-562 12 44.

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige