Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nu är det dags för en fjärde dos till vissa grupper

Från och med idag kan vissa grupper boka tid för en fjärde dos vaccin mot covid-19. Det ska ha gått minst fyra månader sedan den tredje dosen. De grupper som det gäller är personer som bor på särskilda boenden för äldre, personer som har hemtjänst eller hemsjukvård samt alla som är 80 år eller äldre.

Under morgonen meddelade Folkhälsomyndigheten att de rekommenderar en fjärde dos vaccin, det vill säga en andra påfyllnadsdos, till personer som bor på särskilda boenden för äldre, har hemtjänst eller hemsjukvård samt till alla som är 80 år och äldre. Det ska ha gått minst fyra månader sedan den tredje dosen.

Anledningen till beslutet är att smittspridningen av covid-19 fortfarande är hög och att ett ökande antal fall har rapporterats de senaste veckorna bland personer i grupper som har ökad risk att bli allvarligt sjuka i covid-19.

Så går vaccinationen till

I dessa grupper kommer den fjärde dosen att gå till på samma sätt som de tidigare doserna. De som bor på särskilda boenden för äldre får sin dos där. De som har hemsjukvård eller hemtjänst och som inte kan ta sig till en hälsocentral eller central vaccinationsmottagning får hjälp av hemsjukvårds- och hemtjänstpersonalen. De som kan ta sig till en hälsocentral eller en central vaccinationsmottagning bokar tid själva.

– Region Västerbotten och länets kommuner är i full gång med att planera genomförandet på särskilda boenden för äldre och för personer med hemtjänst och hemsjukvård. Vi hoppas på att kunna erbjuda vaccination till dessa så snart som möjligt, säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare i Region Västerbotten.

För de som ska boka sin tid själva går det bra att boka tid från och med idag.

– Enligt Folkhälsomyndigheten ska det för denna grupp ha gått minst fyra månader sedan den tredje dosen, säger Ronny Lestander.

Den som är osäker på när den fick sin tredje dos kan se det på sitt vaccinationskort eller i sitt covidbevis från E-hälsomyndigheten. Det går även att se genom att logga in i journalen på webbplatsen 1177.se.

Boka en tid

Alla som har möjlighet rekommenderas att boka tid genom att logga in på webbplatsen 1177.se. Det går även att boka tid genom att ringa till valfri hälsocentral.

Det går inte att ringa 1177 Vårdguiden på telefon för att boka eller avboka en tid för vaccination.

Boka tid för vaccination mot covid-19.

Viktigt vid vaccination

  • Ta med legitimation, vaccinationskort och en ifylld hälsodeklaration.
  • Kom inte till mottagningen med symtom på förkylning. Boka i stället om tiden.
  • Kom tidigast tio minuter före bokad tid för att undvika trängsel. Håll avstånd till andra som väntar.
  • Använd munskydd i samband med vaccinationen.
  • Ha gärna kortärmat eller kläder som är lätta att ta av för att enkelt få sprutan i överarmen.

Mer information
Ronny Lestander
Vaccinationssamordnare
Region Västerbotten
070-544 93 07

Presskontakt
Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige