Pressmeddelande -
Nu är det dags för vaccination mot säsongsinfluensa
I veckan startar vaccineringen mot säsonginfluensan. Riskgrupper erbjuds precis som föregående år rabatterade priser.
Influensa orsakas av virus och är mycket smittsamt. Viruset smittar genom luften och sprids framför allt om någon som är sjuk hostar eller nyser. I Sverige är sjukdomen vanligast under vinterhalvåret, vanlig influensa brukar också kallas säsongsinfluensa.
– Risken för svår sjukdom vid influensa är störst hos de människor som tillhör någon av riskgrupperna, därför rekommenderar vi vaccination till dem, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare.
Tillhör du en riskgrupp?
Om du tillhör en riskgrupp är rekommendationen att du vaccinerar dig årligen. Nästan alla som blir svårt sjuka av influensa är över 65 år eller har en underliggande risksjukdom.
Du tillhör en riskgrupp om du:
Utdragen säsong
Den gångna vinterns influensasäsong var utdragen och ovanligt många fall blev diagnostiserade.
– Det är ännu för tidigt att säga exakt vilken typ av influensa som kommer att dominera i Sverige denna säsong, men det ser ut som att de varianter av influensavirus som har spridit sig på södra halvklotet liknar de som ingår i årets vaccin.
Pneumokockvaccination
De som tillhör en riskgrupp, undantaget gravida, bör också vaccinera sig mot pneumokocker som kan orsaka exempelvis svår lunginflammation. Oftast krävs det bara en vaccination. Personer med mycket nedsatt infektionsförsvar behöver två doser av detta vaccin med fem års mellanrum, samt en dos av ett annat vaccin.
Influensavaccinationer sker på din hälsocentral eller sjukstuga. De senaste vaccinationstiderna finns alltid på 1177.se. Till vaccinationstillfället ska man ta med sig id-kort, uppgifter om tidigare vaccinationer och gärna klä sig kortärmat.
Tvätta händerna
För att undvika att drabbas av influensa är det viktigt tvätta händerna ofta och undvika närkontakt med dem som har drabbats av influensa. Nys eller hosta i armvecket och om du får feber bör du stanna hemma en dag extra efter att den har gått över.
Mer information
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare, Västerbottens läns landsting
090-785 14 00
Vänliga hälsningar
Lotta Olovsson
090-785 70 89
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
Ämnen
Regioner
Landstingets bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du fler bilder från Västerbottens läns landsting i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum