Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nu börjar vaccinationerna mot säsongsinfluensan

På måndag, den 3 november, startar vaccinationerna mot säsongsinfluensan. De som tillhör en riskgrupp erbjuds vaccination till lägre pris.

Influensa orsakas av virus och är mycket smittsamt. Viruset smittar genom luften och sprids framför allt om någon som är sjuk hostar eller nyser. Det är främst om man är äldre eller tillhör en riskgrupp som man riskerar att blir allvarligt sjuk.

Fjolårets influensasäsong var mild, antalet fall bedöms bli fler under den kommande vintern. Influensan når södra halvklotet innan den kommer till oss, och där finns det tecken på att många har insjuknat.

Vaccination är en enkel åtgärd som ger ett gott skydd. Tillhör man en riskgrupp bör man vaccinera sig för att minska risken för influensasjukdom eller allvarliga följdsjukdomar.

– Genom vaccination mot influensa minskar risken för allvarlig sjukdom och den risken är störst bland de personer som tillhör en riskgrupp, säger landstingets smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

För de personer som tillhör en riskgrupp erbjuder Västerbottens läns landsting influensavaccination för 60 kr.

Man tillhör en riskgrupp om man är/har:

  • över 65 år
  • kronisk hjärt- eller lungsjukdom
  • kronisk njur- eller leversvikt
  • svårinställd diabetes
  • svår astma
  • kraftig övervikt
  • neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen
  • barn med flerfunktionshinder
  • nedsatt infektionsförsvar
  • gravid

Förutom riskgrupperna bör även familjemedlemmar och vårdpersonal vaccinera sig. Äggallergiker, det vill säga de som inte tål att äta mat som innehåller ägg, kan inte vaccineras mot influensa.

Influensavaccination sker på hälsocentral eller sjukstuga. Vaccinationstider framgår av annonser i lokala dagstidningar och på hälsocentralernas egna webbsidor på www.vll.se/halsocentraler. Till vaccinationstillfället ska man ta med sig id-kort, uppgifter om tidigare vaccinationer och gärna klä sig i kortärmat.

För att undvika att drabbas av influensa bör man tvätta händerna ofta och undvika närkontakt med influensasjuka. Nys eller hosta i armvecket och stanna hemma cirka ett dygn efter feberfrihet.

Mer information om riskgrupper, influensa och egenvård finns på 1177.se. Information om vaccinationskampanjen finns även på smittskyddsenhetens webbplats, www.vll.se/smittskydd under rubriken Säsongsinfluensa.

Mer information
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare Västerbottens läns landsting, 090-785 14 00

 

Vänliga hälsningar
Anja Hansen
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting

Ämnen

Regioner

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige