Gå direkt till innehåll
Nu inleds planeringen för vaccination mot RS-virus i Västerbotten

Pressmeddelande -

Nu inleds planeringen för vaccination mot RS-virus i Västerbotten

Folkhälsomyndigheten gick nyligen ut med en rekommendation om att vaccination mot RS-virus rekommenderas till flera grupper. Nu inleder Region Västerbotten arbetet med att planera för hur regionen inför nästa vintersäsong kan göra vaccinet tillgängligt för invånare i Västerbottens län.

RS-virus, respiratoriskt syncytialvirus, är en vanlig orsak till luftvägsinfektioner. Störst risk för allvarlig sjukdom har de yngsta och de äldsta, samt personer med vissa sjukdomar och medicinska tillstånd. Två vacciner mot RS-virus har nyligen godkänts inom EU för personer som är 60 år eller äldre. Efter det har Folkhälsomyndigheten beslutat att vaccination rekommenderas till personer som är 75 år eller äldre samt till personer som är 60 år eller äldre som hör till vissa grupper som riskerar att bli allvarligt sjuka om de smittas av viruset.

Att praktiskt börja erbjuda ett nytt vaccin är ett beslut som varje region tar. Region Västerbotten börjar nu arbetet för att undersöka hur vaccinet kan göras tillgängligt i länet under nästa höst.

– Vi ser positivt på möjligheten att vaccinera mot RS-virus. Det är ett virus som kan leda till allvarlig sjukdom hos vissa grupper, men om man är vaccinerad så har man ett bra skydd, säger Martin Angelin, biträdande smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Dröjer innan det finns tillgängligt

Innan regionen kan börja vaccinera mot RS-virus behöver det genomföras en hel del förarbete.

– Vissa förberedelser behöver göras nationellt tillsammans med de andra regionerna. Vaccin behöver också upphandlas och den processen är heller inte påbörjad, säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare i Region Västerbotten.

När vaccinet finns tillgängligt för invånare i länet kommer Region Västerbotten att informera om det.

– Vi siktar på att kunna vaccinera mot RS-virus i samband med nästa vaccinationssäsong hösten 2024 men det är viktigt att komma ihåg att inget är klart ännu, säger Martin Angelin.

Mer information
Martin Angelin
Biträdande smittskyddsläkare
Region Västerbotten
076-146 55 25

Ronny Lestander
Vaccinationssamordnare
Region Västerbotten
070-544 93 07

Presskontakt
Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Presskontakter vecka 26 till 32

Presskontakter vecka 26 till 32

Presskontakt Förteckning över Region Västerbottens presskontakter sommaren 2024
Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige