Gå direkt till innehåll

Ämnen: Medicinsk forskning

Lex Maria: Utebliven medicinering efter operation

Lex Maria: Utebliven medicinering efter operation

En patient som opererats flyttades till en annan avdelning för fortsatt vård. Medicinering för att minska risken för blödande magsår uteblev, en allvarlig blödning uppstod och patienten avled.

Ove Andrén, urolog på Skellefteå sjukhus, visar det provtagningskit som ska skickas till västerbottningarna under studien.

Egenprovtagning för prostatacancer ska öka testningen i norr

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och den vanligaste orsaken till att svenska män dör av cancer. Nu startar ett projekt för att på sikt erbjuda en jämlik och hållbar prostatacancertestning oberoende av vem man är och var man bor. Genom möjlighet till egenprovtagning av PSA i hemmet är målet att öka testningen för prostatacancer och därmed rädda liv.

Här förbereds patienten inför behandlingen. Från vänster: neurokirurg Amar Awad, sjuksköterskan Tommy Hellqvist samt överläkare Patric Blomstedt. Foto: Rasmus Stenmark Persson.

Unik hjärnbehandling med fokuserat ultraljud

Den första behandlingen med nytt Magnetkameraguidat Fokusert Ultraljud (FUS) utanför USA har utförts på Norrlands universitetssjukhus. Med den avancerade tekniken kan man utföra neurokirurgiska ingrepp i hjärnans centrala delar utan att öppna hud eller skallben. Maskinen används för att behandla ofrivilliga skakningar så kallad tremor, essentiell tremor och Parkinsons sjukdom.

Alexander Henze, överläkare och sektionsansvarig på INR, interventionell neuroradiologi i Region Västerbotten. Foto: Klas Sjöberg

Samverkan räddar liv vid stroke

I slutet av augusti genomfördes den första trombektomin vid Sundsvalls sjukhus av personal från Norrlands universitetssjukhus. Det var första gången att en sådan behandling genomfördes på ett länssjukhus i Sverige. Vid stroke är tiden från insjuknande till behandling livsavgörande och ambulansflyget är den faktor som skapar förutsättningar för att spara tid och genom det rädda liv.

Pressinbjudan: Invigning av Scapis 2 i Umeå

Scapis är en världsunik forskningsstudie som ska förhindra hjärt-lungsjukdom. Media hälsas välkomna att delta vid invigningen av Scapis 2 på Norrlands universitetssjukhus i Umeå, tisdag den 7 maj.

Nu inleds planeringen för vaccination mot RS-virus i Västerbotten

Nu inleds planeringen för vaccination mot RS-virus i Västerbotten

Folkhälsomyndigheten gick nyligen ut med en rekommendation om att vaccination mot RS-virus rekommenderas till flera grupper. Nu inleder Region Västerbotten arbetet med att planera för hur regionen inför nästa vintersäsong kan göra vaccinet tillgängligt för invånare i Västerbottens län.

Akutvårdsplatser i Malå är fortsatt stängda

Sedan den 5 juni har de fyra akutvårdsplatserna på Malå sjukstuga varit stängda. Förhoppningen var att kunna öppna dem igen, men nu är det klart att vårdplatserna förblir stängda åtminstone året ut.

Då inleds höstens vaccinationer

Vissa grupper risker att bli allvarligt sjuka om de får covid-19 eller influensa. Därför rekommenderas de att vaccinera sig mot sjukdomarna. I Region Västerbotten inleds vaccinationerna i början av november. Det kommer vara möjligt att få båda vaccinen vid samma tillfälle.

Nationell stresskonferens i Umeå

Den 23 augusti anordnas en nationell stresskonferens i Umeå. Arrangörer är Stressrehabiliteringen Region Västerbotten och avdelningen för hållbar hälsa på Umeå Universitet. Konferensen anordnas för att sprida kunskap kring utmattningssyndrom och behandling vid stressrelaterad ohälsa utifrån senaste forskningen och klinisk erfarenhet.

Lex Maria: Missad kotfraktur

En person som skadar ryggen under en skotertur får inte remiss för röntgen, vilket resulterar i en missad kotfraktur.

Lex Maria: diagnoser förväxlades

En person söker vård på grund av plötslig synnedsättning. Patienten remitteras till specialistklinik och undersöks med magnetkamera. Efter undersökningen får patienten fel diagnos. Korrekt diagnos framgår i svaret från undersökningen, men blandas ihop med en annan likartad sjukdom med likartat namn.

Visa mer

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige