Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nu kan invånarna testa sig själva för covid-19

Från och med nästa vecka införs egenprovtagning också för invånare i länet för covid-19. Egenprovtagning innebär att man tar provet på sig själv. Provet tas genom att topsa i svalg och näsa, samt lämna ett salivprov. Sedan mitten av juni har personal inom hälso- och sjukvård, omsorg och annan samhällsviktig verksamhet erbjudits egenprovtagning.

Från och med måndagen den 13 juli erbjuder Region Västerbotten allmän egenprovtagning för covid-19. Ut- och inlämningsställen för provtagningskit finns i länets tre städer och på ett antal hälsocentraler runtom i länet. Tanken är att utöka succesivt utöka egenprovtagningen i hela regionen.

– Genom att erbjuda egenprovtagning för invånare med milda symtom hoppas vi öka provtagningen för att bromsa smittspridningen, säger biträdande smittskyddsläkare Therese Thunberg.

Egenprovtagning vid milda symtom

Egenprovtagning är aktuellt vid milda symtom som kan tyda på covid-19, till exempel snuva, nästäppa, hosta, ont i halsen, nedsatt luktsinne eller smaksinne, illamående eller värk i muskler och leder. För att resultatet ska bli så säkert som möjligt ska man ha haft symtom minst ett dygn innan man testar sig.

För att ta prov på sig själv behövs ett provtagningskit, som hämtas på en provtagningsstation. Det är en fördel om en symtomfri person hämtar kitet och lämnar in provet.

Man registrerar själv sitt prov, legitimerar sig med BankID och tar prov på sig själv. I väntan på provsvar ska man stanna hemma för att undvika smittspridning. Provsvaret kommer via ett sms med instruktioner för att logga in och se sitt svar.

– Detta är ett komplement till de prov som tas på hälsocentraler runt om i länet. Vill man inte göra ett självtest, eller inte har ett eget BankID, så finns möjligheten kvar att vid symtom för covid-19 ta prov på hälsocentralen, berättar Therese Thunberg, och tydliggör att det går inte att testa exempelvis barn som saknar elektroniskt BankID, utan då gäller provtagning på hälsocentral.

Utlämning på flera orter i länet

– Proven är ett så kallat pcr-test som visar om du har en pågående infektion. Men det kan inte användas för att upptäcka om du har antikroppar efter en avslutad infektion, berättar Therese Thunberg.

Om du har allvarliga symtom, som hög feber och svårt att andas, ska du inte ta prov på sig själv utan söka sjukvård som vanligt.

På 1177.se/vasterbotten/egenprovtagning finns information om egenprovtagning. Från och med måndag finns det i Västerbotten ett tiotal utlämningsställen på olika orter i länet med varierande lösningar i form av öppettider och handläggning.

Fakta: Smittskyddsläkare finns tillgänglig för media på måndagar klockan 14–15, på onsdagar klockan 11–12 och på fredagar klockan 14–14.30 på telefonnummer 090-785 71 75.

Presskontakt

Gabriella Bandling
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073- 049 46 53

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige