Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nu startar vaccinationerna mot säsongsinfluensan

På måndag, den 22 oktober, startar vaccinationen mot säsongsinfluensa. Västerbottens läns landsting erbjuder riskgrupperna reducerade priser på vaccination.

Influensa orsakas av virus och är mycket smittsamt. Viruset smittar genom luften och sprids framför allt om någon som är sjuk hostar eller nyser. Det är främst om man är äldre eller tillhör en riskgrupp som man riskerar att bli allvarligt sjuk.

På måndag, den 22 oktober, startar den internationella vaccinationen mot säsongsinfluensa. Västerbottens läns landsting erbjuder rabatterade priser på vaccination mot säsongsinfluensa till personer över 65 år och övriga riskgrupper som kan drabbas svårast av influensasjukdom.

– För dem som tillhör en riskgrupp är vaccination mot influensa det bästa sättet att skydda sig mot svår influensasjukdom, säger landstingets smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Vaccination kostar 60 kronor för riskgrupp

Till riskgrupperna hör personer som är/har: över 65 år, gravid, barn med flerfunktionshinder, kraftigt överviktig, kronisk hjärt- och/eller lungsjukdom, svårinställd diabetes, kronisk lever- eller njursvikt, astma, för barn och ungdom gäller svår astma (grad 4) med lungfunktionsnedsättning, neuromuskulära sjukdomar som påverkar andningen, kraftigt nedsatt infektionsförsvar på grund av till exempel immunbristsjukdom, cancer eller autoimmunitet, där sjukdomen i sig eller medicineringen medför ökad risk för infektioner.

Förutom ovanstående riskgrupper bör även familjemedlemmar och personal som vårdar personer med kraftigt nedsatt infektionsförsvar vaccineras. Äggallergiker, det vill säga de som inte tål att äta mat som innehåller ägg, kan inte vaccineras mot influensa.

Influensavaccination sker på hälsocentral eller sjukstuga. Vaccinationstider framgår av annonser i lokala dagstidningar och på hälsocentralernas egna webbsidor. Till vaccinationstillfället ska man ta med id-kort, uppgifter om tidigare vaccinationer och klä sig i kortärmat.

Influensaläget i Sverige idag

– Hittills har inget influensafall rapporterats i Sverige och det är svårt att förutsäga hur säsongen ska utveckla sig, säger Stephan Stenmark.

För att undvika att drabbas av influensa bör man tvätta händerna ofta och undvika närkontakt med influensasjuka. Nys eller hosta i armvecket och stanna hemma cirka ett dygn efter feberfrihet.

Mer information om influensa och vaccinationskampanjen

Mer information om riskgrupper, influensa och egenvård finns på 1177.se/vasterbotten. Information om vaccinationskampanjen finns även på smittskyddsenhetens webbplats, www.vll.se/smittskydd under rubriken Säsongsinfluensa.

För information om aktuella vaccinationstider, se annonser i lokaltidningarna samt hälsocentralernas webbplatser på www.vll.se.

Kontaktperson

Stephan Stenmark, smittskyddsläkare
Västerbottens läns landsting
Mobiltelefonnummer: 070-969 51 40

Ämnen

Regioner

Kontakter