Pressmeddelande -
Ny helikopterplatta på universitetssjukhuset
Till hösten påbörjas bygget av en ny helikopterplatta vid Norrlands universitetssjukhus. Det nya högre läget ger ökad flygsäkerhet, minskad bullernivå för omgivningen och öppnar för fortsatt utveckling av sjukhusområdets fastigheter.
Sedan 1995 bedriver Västerbottens läns landsting ambulanshelikoptertrafik på helikopterflygplatsen vid Norrlands universitetssjukhus med ca 400 landningar per år. Den befintliga helikopterplattan placerades på det då nybyggda huset 2B, där akutmottagning och intensivvårdsavdelning ligger.
– Men tanken var redan då att den skulle byggas på intilliggande byggnad 2-4, som är sjukhusets högsta punkt, fast det gick inte att genomföra på grund av dåtidens flygregler. Dessutom skulle plattan bli alldeles för tung för den huskroppen. Det är ju en enorm betongkonstruktion som är 38 meter i diameter och väger ca 1 500 ton, säger Björn Sandström, flygplatschef.
Svårt att landa
Den nuvarande placeringen, invid en betydligt högre byggnad medför turbulens för helikoptrarna vid viss vindriktning. Ibland kan man inte landa, utan tvingas avbryta och istället landa på Umeå Airport där ambulans får möta upp och hämta patienterna. Läget begränsar också alternativ för inflygningsrutter, vilket ger bullerstörningar för boende i fastigheter nära sjukhusområdet.
– Det största problemet är att dagens låga placering gör det är svårt att utveckla fastigheterna på sjukhusområdet så som landstinget vill. Det planeras för nya våningsplan på vissa byggnader samtidigt som vi även ska bygga helt nya byggnader, t.ex. psykiatrihuset. Det går helt enkelt inte att montera och manövrera de stora byggnadskranar som krävs samtidigt som vi ska bedriva flygtrafik på ett säkert sätt, säger Lukas Bergner, byggprojektledare för helikopterplattan.
Ökad kapacitet
Den tekniska utvecklingen på området har gått raskt framåt, moderna helikopterplattor kan idag byggas i mindre storlek och i underhållsfria lättviktsmaterial som aluminium. Därmed kan landstinget nu gå vidare med den ursprungliga planen med en helikopterflygplats på taket till byggnad 2-4.
Den nya helikopterplattan väger drygt 60 ton, är 23 meter i diameter och klarar en tyngd på 12 ton. Den gamla plattan klarar en tyngd på 10 ton. Den extra kapaciteten gör att Sjöräddningens samt Försvarsmaktens största helikoptrar kommer att kunna landa vid behov.
– Fördelarna med den nya plattan och placeringen är många. Det blir högre flygsäkerhet och minskad turbulens eftersom det inte finns några hinder i vägen. Bullersituationen förbättras, då verksamheten flyttar högre upp i luftrummet, säger Björn Sandström.
In- och utflygningsriktning ska följa byggnad 2-4 och sker då till största del över landstingets fastigheter och parkeringar. Den nya plattan blir också så pass lätt att den skulle kunna flyttas för ny placering i framtiden.
Den nya helikopterplattan hamnar på plan 14 av sjukhuset. Ett nytt hisschakt byggs på utsidan av tornet, där patienter ska transporteras från plattan ned till vårdlokalerna.
Den nya helikopterplattan beräknas vara färdig under 2018, när den tagits i drift ska den gamla på byggnad 2B rivas.
– Då kan vi dessutom bygga på fler våningsplan på det huset vid behov, säger Lukas Bergner.
Fakta ombyggnationer vid Norrlands universitetssjukhus
Just nu pågår den största satsningen någonsin på fastighetsområdet på universitetssjukhuset. Landstinget renoverar gamla lokaler och bygger nytt i stora projekt som pågår under flera år.
Resultatet ska bli sunda lokaler, väl anpassade för att möta morgondagens behov av hälso- och sjukvård. Förutom helikopterplattan pågår bland annat dessa projekt just nu:
- Byte av omkring 3 000 fönster
- Renovering av fasader och tak
- Omfattande renoveringar inomhus
- Nya våningsplan byggs på vissa byggnader
- Uppförande av vårdpaviljonger för verksamheter vars lokaler renovera
- Nya vårdbyggnader byggs.
- Energieffektiviseringar och en omfattande upprustning av tekniska system.
Mer information
Lukas Bergner, byggprojektledare, 090-785 22 11
Björn Sandström, flygplatschef, 070-347 11 11
Karin Edenius, projektkommunikatör fastighet, 0702-31 63 71
Vänliga hälsningar
Thomas Jonsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
Ämnen
Regioner
Landstingets bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du fler bilder från Västerbottens läns landsting i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum