Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Ny kvarn förvandlar matavfall till biogas

Med den nya effektiva avfallskvarnen på Norrlands universitetssjukhus mals cirka 200 ton matrester per år och omvandlas till biogas.

– Det är bra både ur miljösynpunkt och för arbetsmiljön, säger Karin Modig, miljösamordnare vid Västerbottens läns landsting.

Varje dag, året om, slängs mängder av matrester från alla vårdavdelningar på universitetssjukhuset och från restaurang Kulinarium. Från och med april hamnar resterna i en ny avfallskvarn, centralt placerad mitt i sjukhusets produktionskök, och tas tillvara.

– Allt kan malas, matrester, kycklingben och större ben. Det enda som kan fastna och bli ett problem är segt laxskinn, säger Fredrik Lindgren, driftchef för Medirest.

200 ton rester

Totalt skrapas cirka 200 ton matrester per år ner i kvarnen. Under 90 sekunder sugs vatten in tillsammans med maten och efter det går en vakuumpump i fem minuter, så att inget ska fastna i rören som går ner till en stor tank i kulvertplan.

– Tanken rymmer nio kubikmeter malda matrester. En gång i veckan kommer en tankbil och tömmer tanken, säger fastighetstekniker Johnny Muntlin. I tömningsröret sitter också ett uv-filter som tar bort dålig lukt.

Från rötgas till biogas

Matavfallet körs därefter till Vakin, Umeå kommuns vatten- och avfallsverksamhet, och dess rötgasanläggning på Ön i Umeå och omvandlas till biogas.

– Ett ton rötat matavfall ger 1 200 kilowattimmar bioenergi, förklarar Karin Modig. Det kan driva en biogasbil 190 mil, det blir nästan 2 kilometer på 1 kilo matavfall.

– I dag går ännu inte allt matavfall från landstinget till rötning. Men om allt rötas och blir till biogas, skulle biogasbilar kunna köras nästan 40 000 mil per år.

Slipper tunga lyft

Förutom den miljömässiga vinsten innebär den nya avfallshanteringen en väsentligt förbättrad arbetsmiljö för många medarbetare på Nus.

Tidigare slängdes den överblivna maten på avdelningarna i sopsäckar. Tunga säckar som sedan slängdes i stora sopnedkast, för vidare transport till förbränning.

– Nu slipper personalen både tunga lyft, kladdiga soprum och extra städning efter säckar som gått sönder, säger Karin Modig.

Fakta: Kostnaden för kvarnen, tanken och rör är 1,5 miljoner kronor. En liknande mindre kvarn finns också på Skellefteå lasarett.

Mer information: Karin Modig, miljösamordnare,Västerbottens läns landsting, 070-246 19 86

Hälsning

Jan Alfredsson
Kommun ikationsstaben
Västerbottens läns landsting

Ämnen

Regioner


Landstingets mediabank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial från Västerbottens läns landsting i vår mediabank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige