Gå direkt till innehåll
Magnus Engström, Maria Jonsson, Cecilia Diamant
Magnus Engström, Maria Jonsson, Cecilia Diamant

Pressmeddelande -

Nytänkande lösning för anhörigkontakt på intensivvårdsavdelningen vid Norrlands universitetssjukhus

Hur löser man kommunikationen mellan patienter, personal och anhöriga när det råder besöksförbud på vårdavdelningarna? Det är en ny utmaning som vården ställts inför under coronapandemin. Intensivvårdsavdelningen (IVA) på Norrlandsuniversitetssjukhus löste det med videosamtal via Region Västerbottens egna app.

När coronapandemin startade blev det nödvändigt att införa besöksförbud på sjukhusen i Region Västerbotten. En av avdelningarna där förbudet infördes var intensivvårdsavdelningen på Norrlands universitetssjukhus, och förbudet innebar en utmaning för personalen.

– Anhöriga är ofta en viktig faktor för patientens välbefinnande och för vårdförloppet, och att få besöka sin anhörig på sjukhuset är viktigt både för patienten och de närstående, så det var ett jobbigt besked, säger Cecilia Diamant, IVA-sjuksköterska.

Ett viktigt komplement

Personalen på IVA löste problemet genom att erbjuda videosamtal via Region Västerbottens app ”Mottagning Region Västerbotten”. Appen är framtagen för att kunna genomföra vårdbesök och uppföljningar på distans och används av olika hälsocentraler och mottagningar. Videosamtalen ger närstående till den inneliggande patienten möjlighet att vara med på IVA även om det inte är ett fysiskt besök.

– Förut pratade vi endast i telefon med närstående, men videosamtalen skapar en annan helhet i mötet både för närståendes och patienters del men även för personalen. Även om den mesta kontakten fortfarande sker via telefon så är detta ett viktigt komplement, säger Cecilia Diamant.

Upptäckte ett behov

Personalen på IVA vid Norrlands universitetssjukhus har konstaterat att behovet fanns även innan coronapandemin och kommer återstå när besök på avdelningen tillåts igen.

– Vi har många närstående som av olika anledningar inte har möjlighet att besöka oss på plats och då är videosamtal ett bra alternativ. Det behövdes bara en pandemi för att vi skulle förstå hur bra det här var, säger Cecilia Diamant.

Nu hoppas Cecilia Diamant och hennes kollegor på IVA att fler inom hälso- och sjukvården förstår värdet i att kunna erbjuda videosamtal.

– Det har varit en spännande resa som inte varit helt problemfri, det är inte alltid lätt med ny teknik, men det känns fint när man ser hur mycket det betyder för alla, säger Marie Jonsson, kurator på IVA vid Norrlands universitetssjukhus.

Mer information

Cecilia Diamant
IVA-sjuksköterska
Norrlands universitetssjukhus
cecilia.diamant@regionvasterbotten.se
070 530 56 78

Johan Thunberg
Verksamhetschef IVA
Norrlands universitetssjukhus
johan.thunberg@regionvasterbotten.se
070 316 58 55

Presskontakt

Victoria Bertilsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-047 17 66
victoria.bertilsson@regionvasterbotten.se

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige