Pressmeddelande -
Nytt vårdförlopp för sepsis ska rädda liv
Sepsis är en allvarlig infektion och vanlig orsak till sjukhusvård och för tidig död på sjukhus i Sverige. Ändå ser omhändertagandet av patienter olika ut. Inom kort införs därför ett nytt vårdförlopp för sepsis i Västerbotten och resten av landet.
– Patienter med sepsis identifieras i alla delar av vården. Det här gör det bättre för patienterna och räddar liv, säger Urban Johansson Kostenniemi, specialistläkare vid infektionskliniken på Norrlands universitetssjukhus
Tisdag den 13 september infaller den internationella sepsisdagen. Varje år drabbas fler än 40 000 personer i Sverige av sepsis, det som förr kallades blodförgiftning. Bara i Västerbottens län sker omkring 1 000 fall årligen. Av dessa dör mellan 15 och 20 procent, ett förlopp som kan gå på bara några timmar. Alla kan drabbas av sepsis men äldre, små barn och personer med kroniska sjukdomar löper störst risk.
Mer omfattande i Västerbotten
Omhändertagandet kan se olika ut i vården idag men nu har samtliga regioner i Sverige, via det gemensamma systemet för kunskapsstyrning i hälso- och sjukvård, beslutat om införandet av ett så kallat personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp för att få en jämlik och enhetlig sepsisvård i landet. Målet är att en större andel patienter ska:
- Upptäckas tidigt och snabb få rätt behandling
- Få en korrekt sepsisdiagnos
- Få adekvat information och uppföljning efter vård på sjukhuset
Det nationella vårdförloppet inleds vid misstanke om allvarlig sepsis på akutmottagning och avslutas efter uppföljande dialog med patienten men i Västerbotten blir förloppet mer omfattande då även primärvård och ambulans – även de instanser där misstanke om sepsis naturligt kan uppstå – inkluderas.
– Vi vässar rutinerna kring sepsis för att vården ska bli bättre för patienten genom att göra rätt redan från början. Ju snabbare vi sätter in rätt behandling desto större är chansen att det går bra för patienten, med ökad överlevnad och mindre risk för bestående, säger Urban Johansson Kostenniemi, specialistläkare vid infektionskliniken på Norrlands universitetssjukhus och ordförande i den lokala arbetsgrupp bestående av representanter från flera av länets vårdenheter som ansvarar för införandet av vårdförloppet i Västerbotten.
Viktigt med uppföljning
Redan idag bedrivs en god sepsisvård i Västerbotten och det mesta av vårdförloppets innehåll är bekant för vårdpersonal men att kedjan blir mer strukturerad och tydligare. Det omfattar även vården efter den akuta fasen.
– Uppföljningen tillsammans med patienten blir viktig. Dels för att informera, dels för att ta reda på om infektionen lett till några dolda handikapp. Vi vet att många patienter som vårdats för sepsis upplever långvarig trötthet eller försämrad funktionsnivå. De fysiska handikappen märker man ofta men de kognitiva är besvärligare att se och det är därför viktig att tidigt fånga upp de patienter som får problem efteråt, säger Urban Johansson Kostenniemi.
Fakta: Sepsis
Sepsis är ett allvarligt tillstånd som förr kallades för blodförgiftning. Sepsis innebär att en infektion påverkar hela kroppen och gör att viktiga organ som hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna inte fungerar som de ska. Sepsis kan vara livshotande. Det är viktigt att du söker vård direkt om du tror att du eller en närstående har fått sepsis.
Symtom
Om du får sepsis känner du dig oftast mycket sjuk och har svårt att klara dig själv. Symtomen kommer ofta plötsligt. Ibland på några timmar. Förutom feber och frossa är dessa symtom är vanliga vid sepsis:
- Du har svårt att andas.
- Du verkar förvirrad eller är svår att få kontakt med.
- Du har fått plötsliga diarré eller kräkningar.
- Du har mycket ont i mage, rygg, muskler eller leder.
- Du har en tydlig muskelsvaghet och orkar inte stå eller gå, framför allt om du är äldre.
Fakta: Nationellt system för kunskapsstyrning inom hälso- och sjukvård
- Vårdförloppet för sepsis har tagits fram i nationellt system för kunskapsstyrning.
- Kunskapsstyrning är sedan 2018 svensk vårds gemensamma system för att leverera en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård av hög kvalitet.
- Ytterst handlar kunskapsstyrning om att använda bästa tillgängliga kunskap i varje patientmöte och att systematiskt utveckla, dela och omsätta ny kunskap – ett arbete som aldrig kan bli färdigt. Kunskapsstyrning bygger på att ständigt utvärdera och lära för att hela tiden kunna förbättra. Framgången räknas i liv och jämlik hälsa.
Mer information
Urban Johansson Kostenniemi
Specialistläkare, infektionskliniken, Norrlands universitetssjukhus
urban.johansson.kostenniemi@regionvasterbotten.se
070 224 81 61
Presskontakt
Per Strömbro
Kommunikationsstaben
per.strombro@regionvasterbotten.se
072 554 05 95
Ämnen
Regioner
Bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken