Pressmeddelande -
OECD lanserar studie om samer och regional utveckling
Onsdag den 27 mars lanserades en studie om möjligheter för samiska näringar i Sverige. Det är organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) som har studerat urfolkens kopplingar till regional utveckling, med fallstudier i Kanada, Australien och Sverige. I studien rekommenderar OECD bland annat mer tvärsektoriellt samarbete och tydligare ansvar för fysisk planering.
– Det är alltid oerhört lärorikt att få ett globalt perspektiv på våra utmaningar, säger Erik Bergkvist (S), regionråd med ansvar för regional utveckling i Västerbotten. Det finns mycket att ta fasta på i studien, men framförallt visar OECD på att alla måste hjälpas åt för att hitta bättre former för dialog mellan politik, näringsliv och samiska företrädare.
I samband med ett välbesökt seminarium i Luleå den 27 mars överlämnade OECD en studie om samer och regional utveckling till Sveriges landsbygdsminister Jennie Nilsson. Studien är att betrakta som ett diskussionsunderlag med syfte att bidra till bättre och mer långsiktiga förutsättningar för utveckling av samisk kultur och samiskt näringsliv i norra Sverige.
– Både den här studien och OECD:s tidigare studie av de nordliga glesbefolkade områdena, ger oss ett väldigt bra underlag för fortsatt arbete med att utveckla norra Sverige. Inte minst under EU:s kommande programperiod 2021-2027, säger Jennie Nilsson (S), landsbygdsminister.
I studien rekommenderar OECD mer tvärsektoriellt samarbete för att bättre kunna tillvarata utvecklingspotential inom framförallt turism och kulturella näringar. En avgörande slutsats är också att det saknas resurser och institutionell kapacitet hos samiska organisationer för att delta och påverka utvecklingen.
– Vi har träffat en hel del engagerade människor under våra studiebesök i norra Sverige, och har definitivt lagt märke till alla fantastiska initiativ till att försöka bredda det samiska näringslivet, såsom Slow Food Sapmí, säger Tamara Krawchenko, ansvarig utredare på OECD. Tyvärr kämpar de flesta med att få stabilitet i både ekonomi och personal, menar Tamara Krawchenko.
OECD rekommenderar därför staten att skjuta till resurser för att regionerna mer strategiskt ska kunna samla samisk expertis, skapa kreativa kluster och därmed kunna bedriva större utvecklingsprojekt, i likhet med hur man jobbat strategiskt med bland annat EU-finansiering inom andra branscher.
En annan viktig slutsats är att staten behöver tydliggöra ansvaret för fysisk planering och koppla ihop det bättre med det regionala utvecklingsansvaret. Samernas rättigheter och möjligheter att delta i konsultationer kring markanvändning måste tydliggöras, samtidigt som processerna måste bli effektivare och mer konsekventa.
Fakta om OECD
OECD, The Organisation for Economic Co-operation and Development, är en ekonomisk samarbetsorganisation med 35 medlemsländer. OECD arbetar på uppdrag av sina medlemmar och gör regionala genomlysningar (territorial reviews) där jämförelser görs med andra regionala studier. De slutsatser och rekommendationer som OECD avger brukar ha stor inverkan på regioners utveckling, bland annat hur EU väljer att anpassa sina strukturfondsprogram.
För mer information
John Kostet, strateg Externa relationer och strategisk platsutveckling, Region Västerbotten
070-461 00 77, john.kostet@regionvasterbotten.se
Presskontakt
Olivia Collin, strateg Externa relationer och strategisk platsutveckling, Region Västerbotten
073-514 50 66, olivia.collin@regionvasterbotten.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken