Pressmeddelande -
Ögonklinikens köer bort efter arbetsförändring
Ögonkliniken vid Lycksele lasarett hade länge haft problem med långa köer. I Umeå fanns inga resurser över för att hjälpa till i Lycksele. 2009 blev kliniken en egen enhet och insåg att den måste lösa problemet själv. Resultatet blev att köerna försvann.
Förklaringen är en ny arbetsordning på ögonmottagningen. Nu jobbar läkare och sjuksköterskor i team runt patienterna. På det sättet blev verksamheten öppnare och tillgängligheten ökade.
– Jobbet är roligare, fast vi har många fler patienter. Och vi kan bättre ta hand om våra kroniska patienter där många har diabetes och glaukom (grön starr), förklarar överläkare Åsa Nygårdh.
Glaukompatienter behöver göra synfältsundersökningar och tryckkontroller av ögat. Det gjordes tidigare hos sjuksköterskor för en senare bedömning av läkare.
Bedömningar i efterskott
Då satt sedan läkare under sin administrativa tid och gjorde bedömningar utifrån uppgifter som redan var lite gamla.
– När de bedömningarna gjordes visste vi inte heller i vilket skick patienten var. Om hen kunde ta sina droppar de var ordinerade, berättar Åsa Nygårdh. Då fick vi ta ny kontakt via telefon och brev. Oftast fick de komma tillbaka på ett nytt besök.
Då gjordes arbetsordningen om så att ingen patient kom utan att träffa en läkare i samband med en synfältsundersökning. Inte heller kommer någon patient idag för tryckkontroll utan möjlighet att få träffa en läkare om trycket är för högt. Är trycket bra är allt okej och man kan gå hem.
Dubbelvinst direkt
– Med det nya sättet kan vi göra många fler synfältsundersökningar då administrationen föll bort också från sjuksköterskorna med det nya sättet att jobba, säger Åsa Nygårdh.
Det blev en ren dubbelvinst med andra ord! Ögonklinikerna i Örnsköldsvik och Södersjukhuset i Stockholm har varit på besök och fått med sig lärdomar hem.
Även vad gäller tryckkontroller har mottagningen mer än fördubblat sin verksamhet.
– Vi fångar upp de som behöver mer behandling och hjälp och de övriga får ett snabbare besök efter arbetsförändringen, förklarar Åsa Nygårdh.
Tid över för nya
Därmed blir det mer tid över för dem som behöver mer hjälp. Alla patienter med katarakt (grå starr) kommer också snabbare till mottagningen för nybesök. De slipper stå i kö för att få en tid för operation.
– Nu jobbar vi tillsammans på vår mottagning och både sjuksköterskor och läkare är på plats och kan konsulteras.
Sedan flera år fungerar ögonmottagningen på det nya sättet och köerna är ett minne blott. Tidigare hade man 2-3 halvdagar i veckan med administrativt jobb. Nu är det bara en timme på eftermiddagen. När det var som värst var väntetiden två år.
– Nu kan långt många fler patienter komma till oss, säger sjuksköterskan Evy-Britt Lindberg.
Mer information
Åsa Nygårdh, överläkare
070-276 88 44, asa.nygardh@vll.se