Gå direkt till innehåll
Paula Johagen, verksamhetschef akutmottagningen, Nus
Paula Johagen, verksamhetschef akutmottagningen, Nus

Pressmeddelande -

Ökat inflöde av besökare på akutmottagningen på Norrlands universitetssjukhus

Akutmottagningen på Norrlands universitetssjukhus ser ett ökat inflöde av patienter som egentligen borde ha sökt sig till en annan vårdinstans. För att underlätta för personalen och göra vården mer tillgänglig informerar Region Västerbotten nu brett om de olika ingångar som finns till vården, och när de bör användas.

Region Västerbotten har tidigare informerat om att trycket på regionens akutmottagningar är högt. Just nu finns en stor smittspridning av luftvägsinfektioner i Västerbotten, det rör sig både om influensa, covid-19 och RS-virus.

– Vi ser en markant ökning på inflödet av patienter varje vecka. Vi brukar ligga på mellan 100 och 120 patienter per dag, men just nu kommer uppemot 140 personer hit dagligen och en stor andel av dessa bedöms kunna åka hem igen för att de inte behöver akutmottagningens resurser, berättar Paula Johagen, verksamhetschef på akutmottagningen vid Norrlands universitetssjukhus.

Parallellt med detta bygger akutmottagningen om i sina lokaler och har tillfälligt mindre väntrum än vanligtvis vilket bidrar till en ökad trängsel.

– Vårt primära uppdrag är att identifiera akut sjuka och fall där det är bråttom och potentiellt farligt om de ej får snabbt vård. Övriga patienter ska vi hänvisa till annan vårdinstans eller egenvård.

Hon fortsätter:

– Vi förstår att det som enskild person är svårt att bedöma hur allvarliga olika sjukdomstillstånd är. Därför finns det flera steg innan akutmottagningen att ta om det inte är uppenbart livshotande. Det finns 1177.se, 1177 på telefon, hälsodigitalen och primärvården som även de har ett akutuppdrag där det går att uppsöka dem utan att boka tid.

Vårdinstanser i Västerbotten

På hälsocentralerna finns vårdpersonal med specialistkompetens inom omvårdnad och allmänmedicin. Där tar man om hand om skador och sjukdomar som behöver omedelbar åtgärd men som inte är livshotande.

– Det som annars händer på akutmottagningen är att vår förmåga att sköta vårt primära uppdrag minskar då personer som inte behöver komma till oss kommer - det har vi inte resurser för, förtydligar Paula Johagen.

För att minska belastningen på redan hårt pressade medarbetare i primärvården, på akutmottagningarna och på 1177 på telefon görs nu en kraftansträngning för att informera brett om vilka kontaktvägar till vården som i första hand bör användas för att resurserna ska kunna nyttjas på bästa sätt och för att öka tillgängligheten.

Så här söker du vård
Om du eller någon närstående blir sjuk eller får en skada, gör så här:

  • Besök webbplatsen 1177.se. Där får du kvalitetssäkrade råd om vad du kan göra själv för att lindra dina besvär och när du ska söka vård.
  • Kontakta din hälsocentral genom att logga in på 1177.se eller ringa.
  • Chatta med en sjuksköterska via regionens tjänst Hälsodigitalen. Du får hjälp att bedöma dina symtom, råd om vilken vård du behöver och vägledning vidare i vården om det behövs. Chatten är öppen dagtid på vardagar och helger, men du kan påbörja ditt ärende närsomhelst under dygnet. Du når tjänsten via 1177.se.
  • Ring telefonnummer 1177. Du får prata med en sjuksköterska som ger dig råd och vägleder dig rätt i vården. Öppet dygnet runt.

Har du besvär som inte kan vänta ska du aldrig tveka att ta kontakt med vården. Om det är fara för livet, ring 112.

Mer information

Paula Johagen
Verksamhetschef akutmottagningen
Region Västerbotten
072-241 41 94

Presskontakt

Gabriella Bandling
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-049 46 53


Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige