Pressmeddelande -
Ökning av campylobacterinfektioner i länet – viktigt att tänka på hygienen vid hantering av mat
De senaste veckorna har det skett en ökning av infektioner orsakade av bakterien campylobacter. Ökningen syns både i Västerbotten och nationellt. Infektionen orsakar diarré, magsmärtor, feber, illamående och ibland kräkningar. Bakterien sprids oftast via förorenad mat och dryck, vanligast är via förorenat kycklingkött.
Bakterien kan även finnas i andra livsmedel samt i opastöriserad mjölk och förorenat dricksvatten.
— Det är viktigt att tvätta händerna, speciellt när du lagar mat. Använd inte samma knivar och skärbrädor för rått kött och andra livsmedel, säger Martin Angelin, biträdande smittskyddsläkare.
Tiden från att man smittas till man blir sjuk brukar vara 2–5 dagar. Symtomen går vanligtvis över inom en till två veckor. Om du insjuknar är det viktigt att ersätta vätskeförlusterna. De flesta behöver inte sjukhusvård men om du har svårt att få i dig tillräckligt med vätska kan du behöva söka vård. Det gäller framför allt små barn, äldre och personer som har sjukdomar som gör att man är mer känslig för vätskeförluster.
Om du är sjuk och vill ha råd besök webbplatsen 1177.se/magsjuka. Där får du kvalitetssäkrade råd om vad du kan göra själv för att lindra dina besvär och läsa om när du ska söka vård. Du kan även ringa telefonnummer 1177 eller chatta via 1177 direkt för att få råd av en sjuksköterska när du är sjuk.
Så minskar du risken för att smittas:
- Tvätta händerna innan du lagar mat.
- Tvätta händerna efter att du hanterat rått kött och kyckling.
- Håll isär rått kött och kyckling från andra livsmedel.
- Diska köksredskap och skärbrädor som använts vid tillagning av kyckling och annat kött noggrant innan de används till andra livsmedel.
- Campylobacter dör vid upphettning över 70 grader, se till att kycklingen är genomstekt.
- Drick inte opastöriserad mjölk eller vatten som kan vara förorenat, till exempel i fjällen.
- Är du sjuk med diarréer är det viktigt att var extra noggrann med handhygienen efter toalettbesök, använd egen handduk samt även egen toalett om möjligt. Du ska inte laga mat åt andra om du är sjuk.
Om du arbetar med livsmedel eller inom vård och omsorg ska du inte jobba om du är sjuk med diarréer.
Mer information:
Martin Angelin
Biträdande smittskyddsläkare
Region Västerbotten
076-146 55 25
Presskontakt:
Victoria Bertilsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-820 99 64
Ämnen
Kategorier
Regioner
Bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken