Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Omikronvarianten ökar i Västerbottens län

Smittspridningen av covid-19 ligger ungefär på samma nivå som veckan innan i Västerbottens län, men omikronvarianten står för en allt större andel av de positiva fallen. Dessutom var provtagningarna öppna en dag mindre.

Under föregående vecka analyserades 10 814 prover för covid-19, jämfört med 11 702 under vecka 50. Av de 331 fall som var positiva har det hittills utförts PCR-typning på 193, där 62 misstänks vara omikronvarianten. Slutgiltigt svar på detta kommer senare.

– Omikron ökar och många av fallen har inte någon koppling till utlandsresor, utan nu finns det en samhällsspridning även i Västerbotten, precis som man har sett i andra delar av landet, säger Gunilla Persson, tillförordnad smittskyddsläkare.   

Minskar vid kusten, ökar i södra Lappland

Antalet bekräftat smittade minskade i både Umeåområdet (174 fall) och i Skellefteåområdet (78 fall) men ökade i Södra Lappland med 45 nya fall. Ett större antal smittade än tidigare är skrivna på orter utanför Västerbotten, 34 mot sju veckan dessförinnan.

– Fallen ökar i åldrarna 10–39 år och mest i åldersgruppen 10–19 år. Smittan sker som vanligt huvudsakligen i sociala sammanhang, vid fritidsaktiviteter, i skolan, på arbetsplatser, inom familjen och i samband med resor, tillägger Gunilla Persson.

Tidigare rekommendationer

Sedan den 8 december gäller nationella rekommendationer om att hålla avstånd i offentliga miljöer. Vuxna ska också använda munskydd i kollektivtrafiken när det är risk för trängsel, och om möjligt välja ett annat färdsätt. Arbeta hemifrån när det är möjligt. På serveringar tillåts endast sittande gäster och det gäller även på offentliga tillställningar med fler än 20 deltagare.

Nya rekommendationer från den 28 december

Från och med den 28 december ska alla utländska medborgare från 12 år uppvisa ett negativt PCR-test vid inresa till Sverige. För inrikes resor med långväga kollektivtrafik ska den som bedriver trafiken säkerställa att varje passagerare har tillgång till sitt- eller sovplats.

Sedan tidigare rekommenderas alla inresande från utlandet från sex års ålder att göra ett PCR-test så snart som möjligt efter ankomsten, det gäller även de som har vaccinerat sig och eller har haft covid-19.

Ett gott nytt år

– Även jag tycker att det är jättetråkigt att vi måste fira nyår med restriktioner för andra året i rad, och vill passa på och önska alla västerbottningar ett riktigt gott nytt år! Tack alla ni som har vaccinerat er och följt rekommendationerna, avslutar Gunilla Persson.

Mer information
Gunilla Persson
Tillförordnad smittskyddsläkare
Region Västerbotten
090-785 20 15

Presskontakt
Malin Emilsson Nilsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige