Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Omorganisation av sjukhusvården

För att garantera en god och jämlik vård med hög kvalitet för hela länet och en högspecialiserad vård i den norra regionen, föreslås ett tiotal basenheter i Västerbottens läns landsting läggas samman vid årsskiftet och bilda sex nya länskliniker.

Utmaningarna för den specialiserade hälso- och sjukvården i framtiden är många. Stora pensionsavgångar och en ökad konkurrens om medarbetare, studenter och forskningsmedel, samtidigt som primärvårdens roll och uppdrag förändras, påverkar den vård som kan erbjudas.

Jämlik sjukvård

– Vi ska leva efter värdegrunden ”Ständigt bättre – patienten alltid först”, där invånarna har tillgång till en jämlik hälso- och sjukvård med hög kvalitet, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Sundberg.

– Därför måste länets tre sjukhus samverka ännu mer för att både klara uppdraget och utveckla verksamheten, säger hon.

Kraftsamling kring forskning

Det behövs också en kraftsamling kring forskning samtidigt som studenter erbjuds en god utbildningsmiljö. Landstinget måste också utveckla möjligheterna med e-hälsa, till exempel vård på distans.

– Vi ska utveckla nya arbetssätt, ny teknik och nya läkemedel samt förbättra samverkan med länets kommuner, Umeå universitet och landstingen i den norra regionen, säger Ann-Christin Sundberg.

Träder i kraft 1 januari och 1 april

I dag finns det 16 länskliniker där några också har ett regionalt ansvar. I och med organisationsförändringen, som föreslås träda i kraft den 1 januari 2017, fortsätter sammanslagningen av de kvarvarande basenheterna. Förändringen för ögonklinikerna sker från 1 april 2017.

I och med omorganisationen blir det en verksamhetschef i länet för verksamheter inom samma medicinska område.

– Det skapas en likartad struktur inom hela verksamhetsområdet och det blir också ett lokalt välfungerande chefsansvar med beslut nära medarbetarna, säger Ann-Christin Sundberg.

Fakta: Operationscentrum och Centrum för intensiv- och postoperativ vård i Umeå, anestesi, operation och IVA i Skellefteå och anestesi och IVA i Lycksele bildar en ny länsklinik.

Kirurgcentrum i Umeå och del av kirurg- och ortopediklinikerna i Skellefteå och Lyckselebildar en länsklinik.

Kvinnoklinikerna i Umeå, Skellefteå och Lycksele bildar en länsklinik.

Ögonklinikerna i Umeå, Skellefteå och Lycksele bildar en länsklinik.

Ortopedkliniken i Umeå och del av kirurg- och ortopediklinikerna i Skellefteå och Lycksele, samt på sikt hand- och plastikkirurgiska kliniken i Umeå bildar Rörelsorganens centrum.

Psykiatriska klinikerna i Umeå, Skellefteå och Lycksele bildar en länsklinik.

Länskliniken Öron-näsa-hals-, käkkirurgiska kliniken och Neurocentrum slås också samman.

Mer information lämnas av hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Sundberg, 090-785 73 26

Vänliga hälsningar
Jan Alfredsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting

Ämnen

Regioner


Landstingets bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du fler bilder från Västerbottens läns landsting i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige