Pressmeddelande -
Osteoporosvården i Västerbotten utvecklas: Så minskar vi risken för framtida frakturer
Ett förbättrat omhändertagande för patienter med osteoporos i Västerbotten har redan börjat ge positiva resultat. Arbetet fortsätter för att ännu fler ska kunna undvika frakturer och leva ett bättre liv med sjukdomen. Det uppmärksammar vi i samband med internationella osteoporosdagen den 20 oktober.
Osteoporos, eller benskörhet, drabbar hälften av alla kvinnor och en fjärdedel av alla män. Trots att det är en vanlig sjukdom, har dessa patienter länge fallit mellan stolarna i vården.
Sedan 2021 finns ett nationellt vårdförlopp som ska ge patienter med osteoporos ett sammanhållet och effektivt omhändertagande genom hela vårdkedjan, och sedan 2023 finns ett sådant vårdförlopp i Region Västerbotten, där alla patienter med osteoporosfraktur screenas.
– Det ska säkerställa att de som behöver behandling inte missas, säger Michael Stenvall, osteoporoskoordinator och sjukgymnast på osteoporosmottagningen inom Geriatriskt centrum vid Norrlands universitetssjukhus.
Den nya osteoporosmottagningen är ett resultat av arbetet, där läkare, sjuksköterska och osteoporoskoordinator med specialistkompetens arbetar närmare tillsammans.
En samlad vårdkedja
– Osteoporos är en endokrin sjukdom, som får ortopediska konsekvenser hos geriatriska patienter som oftast finns i primärvård, säger Anna Ramnemark, läkare.
Beskrivningen ger en förklaring till varför det kan vara utmanande att ge dessa patienter rätt vård i vårdens befintliga strukturer. Tidigare kunde en patient som drabbades av en fraktur komma till akuten, få sin fraktur gipsad eller opererad, och sedan skickas hem utan att primärvården informerades om patientens behov av fortsatt uppföljning och behandling.
Nu är osteoporoskoordinatorerna, som finns i Umeå och Skellefteå, centrala i arbetet och fungerar som en länk mellan olika delar av vården. De screenar frakturregistret och erbjuder patienter utredning för osteoporos. I en sådan ingår förutom fråge- och skattningsformulär och undersökningar, ofta bentäthetsmätning i en så kallad DXA, som finns på båda orterna.
– Men för att kunna erbjuda en jämlik vård i hela länet skulle en DXA behövas också i Lycksele, säger Michael Stenvall, och förklarar att en del patienter tackar nej till undersökningen på grund av resan.
Specialiserad vård och ökad kapacitet
De flesta som diagnostiseras med osteoporos remitteras nu till primärvården, med rekommendationer för fortsatt behandling. De som har mer avancerad sjukdom och till exempel behöver särskilda läkemedel remitteras till osteoporosmottagningen. På så sätt får varje patient den vård de behöver, oavsett sjukdomens svårighetsgrad.
– Primärvården har byggt ut sin kapacitet för att kunna ge den vanligaste behandlingen vid osteoporos, ett läkemedel som ges intravenöst via dropp. Även om det innebär en viss ökad belastning i verksamheten, gör det stor nytta genom att minska risken för nya frakturer, säger Anna Ramnemark.
Anna Ramnemark menar att ökad användning av läkemedel, stärker skelettet och minskar risken för nya frakturer, är en nyckelfaktor:
– Vi vet att det är effektivt, och det kommer nya avancerade läkemedel som gör att man kan hitta något som passar de flesta, berättar hon.
Michael Stenvall berättar om fler områden man planerar för dessa patienter:
– Vi jobbar också med andra åtgärder som kan förbättra patienternas livskvalitet, som fallprevention och utbildning genom osteoporosskola. Målet är att hjälpa patienter att förstå sin sjukdom och lära sig att förebygga fall och frakturer, säger Michael Stenvall.
Samarbete för bättre vård
Tack vare det förbättrade samarbetet mellan olika vårdnivåer och en mer strukturerad vårdkedja ser man redan resultat.
– Vi tar hand om fler patienter och fler får läkemedel. I regioner som arbetat efter vårdförloppet längre ser man också färre frakturer, berättar Anna Ramnemark.
Det innebär inte bara bättre vård för patienterna, utan också en effektivare resursanvändning. Genom att tidigt identifiera patienter och erbjuda rätt behandling och stöd, kan man minska risken för frakturer och samtidigt förbättra livskvaliteten för patienter med osteoporos.
Mer information
Anna Ramnemark
Läkare
Geriatriskt centrum
070- 311 43 96
Presskontakt
Anja Hansen Knutsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
anja.hansen.knutsson@regionvasterbotten.se
070-685 72 33
Ämnen
Regioner
Bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken