Pressmeddelande -
Ovanligt många fall av harpest i länet
Det har rapporterats in ovanligt många fall av harpest i norra Sverige i år, siffran är den högsta sedan 1960-talet. Just nu finns drygt 90 kända fall i Västerbotten och cirka 300 fall i Norrbotten.
– Med fortsatt milt höstvädret, mygg och många människor som rör sig ute i skog och mark kan vi förvänta oss fler fall. Det brukar lugna ner sig när myggen fryser bort, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare.
Den som vistas ute i skog och mark bör klä sig i långbyxor och långärmad tröja eller jacka samt använda myggmedel, då de flesta smittas via myggstick.
Orsakas av bakterie från gnagare
Majoriteten av fallen i Västerbotten har rapporterats från kustkommunerna, men det finns fall spridda över hela länet.
Harpest, eller tularemi som det också kallas, orsakas av en bakterie som finns hos främst gnagare och harar. Myggor kan sprida infektionen vidare till människa. Smittan kan också överföras via direktkontakt med sjuka djur, inandning av partiklar som förorenats djurens avföring eller intag av smittat vatten.
Hög feber
Harpest smittar inte mellan människor. Använd handskar vid kontakt med döda djur och undvik att dricka stillastående vatten ute i naturen.
Vanliga symtom är hög feber, huvudvärk och svullna lymfkörtlar i närheten av sår (myggbett). Infektionen kan behandlas med antibiotika.
Mer information
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare
090-785 14 00, 070-969 51 40, stephan.stenmark@umu.se
Vänliga hälsningar
Lotta Olovsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
070-675 70 89