Pressmeddelande -
Patienterna har fortsatt högt förtroende för vårdpersonalen
Patienterna inom den specialiserade sjukhusvården upplever att de bemöts med hänsyn och respekt och har ett fortsatt högt förtroende för vårdpersonalen. Men patienternas delaktighet av den egna vården kan förbättras. Det framgår av den nationella patientenkäten som genomfördes i Västerbotten och i övriga landsting/regioner under våren 2014.
– Resultaten av enkäten fungerar som ett underlag för att utveckla och förbättra vården ytterligare. Patienternas uppfattningar och erfarenheter av vården är viktig i arbetet mot en mer patientsäker vård, säger Anders Sylvan, landstingsdirektör i Västerbottens läns landsting.
Knappt 5 000 patienter inom den specialiserade sjukhusvården och drygt 600 patienter inom den psykiatriska vuxenvården i länet besvarade enkäten.
Frågorna omfattade hur de upplevde bemötandet, delaktigheten och informationen vid sitt senaste besök eller vistelse.
Patienter är generellt nöjda
De mest nöjda patienterna återfinns inom den öppna specialistsjukvården. De patienterna har ett fortsatt högt förtroende för vårdpersonalen och upplever att de bemöts med hänsyn och respekt. Även den psykiatriska öppenvården visar på positiv utveckling jämfört med tidigare mätningar.
Utfallet inom psykiatrisk slutenvård kräver en fördjupad analys för att kunna dra några slutsatser av resultatet med tanke på den låga svarsfrekvensen.
I nivå med rikssnittet
På landstingsnivå är resultatet för Västerbottens läns landsting i nivå med rikssnittet för den slutna vården och strax över rikssnittet i den öppna vården.
Generellt sett är äldre personer mer nöjda än yngre, och män något mer nöjda än kvinnor. Resultatet visar också att färre patienter inom slutenvård upplever väntetiden till operation och behandling som acceptabel jämfört med föregående mätning 2012.
Delaktighet är viktigt
Resultaten av den nationella patientenkäten visar att det finns förbättringar att göra, bland annat genom att göra individen mer delaktig i planeringen av den fortsatta vården.
Information om eventuella biverkningar av läkemedel eller varningssignaler vid sjukdom eller behandling som patienterna bör vara uppmärksamma på kan också bli tydligare.
Fakta
Samtliga landsting och regioner deltog i undersökningarna, som genomfördes mellan februari och april 2014. Cirka 250 000 slumpvis utvalda patienter inom den specialiserade sjukhusvården (kroppssjukvård) och närmare 85 000 personer inom den vuxna psykiatriska vården har fått möjlighet att besvara enkäten.
Svarsfrekvensen nationellt var 59,5 procent (VLL 63,1 procent) för den öppna specialiserade sjukhusvården och 64,6 procent (VLL 64,4 procent) för den slutna vården. Motsvarande siffror inom psykiatrin var 36 procent (VLL 36,3 procent) respektive 32,3 procent (VLL 31,9 procent).
Liknande och jämförbara undersökningar gjordes även 2010 och 2012.
Läs mer om den nationella patientenkäten på www.skl.se/nationellpatientenkat
Mer information
Anders Sylvan, landstingsdirektör, Västerbottens läns landsting
090-785 72 50, 072-702 72 50
Göran Hugosson, utredare, Västerbottens läns landsting
090-785 73 63, 070-670 27 95
Vänliga hälsningar
Tina Jonsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
090-785 70 89, 070-675 70 89