Gå direkt till innehåll
​Pausgympa i skogen

Pressmeddelande -

​Pausgympa i skogen

Hugga ved, lyssna efter hunden och dricka kaffe är några av de saker man brukar göra ute i skogen under jaktsäsongen. Med det som inspiration har sjukgymnasten Jennie Löfgren tagit fram en jägargympa som uppmuntrar fler att röra på sig i vardagen!

Idén till ett jägartema fick hon redan i fjol efter en föreläsning där de visade Sahlgrenska universitetssjukhusets pausgympafilm ”Kreativt avbrott i arbetet”.

– Vi tyckte att det var roligt att göra vår egen variant som fokuserar på vardagslivet här uppe. Djur, natur och jakt är viktigt här och har inspirerat rörelserna i jägargympan, säger Jennie Löfgren, sjukgymnast på paramedicin vid Lycksele lasarett.

Sitt inte still för länge
Målet med pausgympan är inte i första hand att bli svettig, utan att bryta det farliga stillasittandet. Även om du tränar regelbundet några gånger i veckan men sitter still resten av tiden så ökar risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdom.

– Med pausövningar påverkas ämnesomsättningen och förbränningen ökar vilket istället skyddar mot sjukdom, säger Cecilia Edström, hälsoutvecklare, Västerbottens läns landsting

Att ta en paus och göra några rörelseövningar kan göra så att du får mindre spänningar och mer syrerikt blod, som ger dig mer energi och gör att du tänker bättre.

– Sitter du stilla mycket och är spänd i axlar, armbågar och nacke så ökar pausgympan blodcirkulationen i kroppen. Det kan behövas rörelsepauser både på jobbet och på fritiden, säger Cecilia Edström.

Inspireras av din vardag
Jennie hoppas att jägargympan inspirerar andra att hitta träningen i vardagen – där man är – och att det inte behöver vara så komplicerat.

– Tanken är att gympan ska gå snabbt, vara lätt att genomföra för att sedan enkelt kunna återgå till det man höll på med, fortsätter hon.

– Det är viktigt att ha roligt också! Vi skrattade mycket då vi gjorde den här filmen och jag hoppas att många andra kan ha glädje av den också, avslutar Jennie Löfgren.

Filmen visades för första gången idag på Utemässan i Lycksele – en av norrlands största fritidsmässor med flera tusen besökare varje år.

Mer information
Jennie Löfgren, sjukgymnast, Lycksele lasarett
070-674 40 24

Cecilia Edström, hälsoutvecklare, Västerbottens läns landsting
070-270 04 52

Vänliga hälsningar
Linn Johansson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
090-785 72 32

Ämnen

Regioner


Landstingets bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du fler bilder från Västerbottens läns landsting i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Relaterat innehåll

​Landstinget på Utemässan i Lycksele

Inspireras till en bättre hälsa, lär dig hur du stoppar en blödning och stajla din tandborste! Det och mycket mer får årets besökare på Utemässan i Lycksele uppleva i landstinget monter.

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige